Četvrtak 14.11.2013.
17:35
Telegraf, Beta

Rusi osumnjičeni za uzimanje mita od 303.000 evra u Pančevačkoj rafineriji?

Ilustracija: Rusi davali i primali mito

Veljović je rekao da su juče uhapšena dva rukovodioca "Prerade" i dva lokalna podizvođača, koji su osumnjičeni za primanje i davanje mita tokom sprovođenja tendera za različite radove u krugu Rafinerije nafte Pančevo koja posluje u okviru NIS-a.

"Policija je ovaj slučaj radila direktno u saradnji sa NIS-om i otkrivanje ovih zloupotreba iniciralo je rukovodstvo NIS-a", ukazao je Veljović.

Veljović je istakao da je praksa borbe protiv korupcije kakva postoji u NIS-u najbolji primer na srpskom tržištu.

"Mi pozdravljamo napore koje kompanija ulaže u sprečavanje službenih zloupotreba i spremni smo da pružimo potpunu podršku u ovom pravcu", rekao je Veljović.
 

Kako saznaje Telegraf, privedeni su strani državljani Viktor S. (38), izvršni direktor "Blok prerade", i Jagjit S. (34), direktor Direkcije za strategiju i investicije "Blok prerade", dok su osumnjičeni iz Šapca Aleksandar D. (32), direktor firme "B. M. R. grup", i njegov otac Gradiša D. (59), suvlasnik pomenute firme.

Prema saznanjima Telegrafa, osumnjičeni Rusi zahtevali su novčanu nadoknadu kako bi odali poslovne informacije Pančevačke rafinerije. Naime, oni su od Šapčana tražili novac kako bi im rekli koji su uslovi koje određena firma mora da ispuni kako bi dobila na tenderu.

- Šapčani su unapred znali kako da sačine svoju ponudu i tako sigurno dobiju posao – kaže izvor blizak istrazi, i navodi da su se oni u više navrata nalazili s ocem i sinom kako bi uzimali novac.

Kravčenko:Uhapšeni radnici zbog kršenja procedura


Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je danas, povodom hapšenja dvojice zaposlenih u NIS, da je osnova poslovanja te kompanije besprekorna reputacija i da su spremni da preduzmu najoštrije mere ukoliko budu pronađeni dokazi krivičnog dela.

 

"Nastala situacija je složena za našu kompaniju, ali mi moramo da budemo prilično hrabri i uporni u borbi protiv kršenja principa naše korporativne etike", rekao je Kravčenko. 

Sumnja se da je takvim malverzacijama preduzeću "B. M. R. grup" tokom 2013. godine omogućeno da zaključi pet ugovora, čija se vrednost procenjuje na oko 22,68 miliona evra, za šta su direktori, navodno, dobili ukupno 303.000 evra mita. Osumnjičenima će biti određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Akcija hapšenja izvedena je na osnovu krivične prijave rukovodstva NIS, a očekuje se da će se policija i Naftna industrija Srbije danas oglasiti u vezi s ovim slučajem.

2024 © - Vesti online