Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.04.2013.
19:36
Beta A

Optuženi negirali paljenje ambasade SAD

Na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu za paljenje ambasada posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine, svi optuženi negirali su krivicu, dok je odbrana zatražila izuzimanje video-snimaka iz dokaznog materijala.

Optuženi su rekli da je ambasada već gorela kad su stigli
 

Većina optuženih rekla je da je Ambasada SAD "već gorela" kada su posle mitinga spuštajući se u koloni Ulicom kneza Miloša, došli do nje, a samo dvoje je priznalo da je bacalo kamenice.

Optuženi Dejan Vučković rekao da je gađao kamenom zgradu Ambasade SAD, ali da nije do nje "dobacio", dok je Tomas Milan kazao da je zgradu bacio dve kamenice, a ne 15, kako se navodi u policijskom izveštaju. Ni optuženi Novitović Marko nije priznao gađanje kamenjem, već "grumenom zemlje", dok je Dragan Marinkov objasnio da je s dva kamena gađao policijsku kućicu, a ne zgradu. Niko od njih nije video bacanje baklji, niti da neko ulazi u zgradu Ambasade SAD.

Većina optuženih je navela da nije ni stigla do Ambasade Hrvatske, jer se tu pojavile policija koja je sprečila njihov prolazak, osim Tomin Đorđa koji je priznao da je "ljuljao ogradu". Jedan od advokata odbrane Veljko Delibašić zatražio je da se izuzme ključni dokaz - video snimci koji su sačinjeni prilikom nereda posle mitinga.

"Po sadašnjem zakonu o krivičnom postupku optičko snimanje je moguće samo uz naredbu sudije, što znači da ti snimci nisu pribavljeni na zakonit način. Pozivam se na praksu suda koji je izuzeo video snimke Nataše Kandić kako šamara u centru Beograda Srbe sa Kosova", rekao je Delibašić.

Na današnjem ročištu nije pominjan napad na Ambasadu Nemačke, a suđenju su prisustvovali samo predstavnici Ambasada SAD i Turske. Jedini koji se dovodi u vezu sa nasiljem ispred Ambasade Turske, Milan Dubočanin, rekao je da je on "otvorenom šakom" udario kameru na stubu ispred zgrade, ali da je nije polomio kako piše u optužnici.

On se optužnicom tereti za nasilničko ponašanje, kao i Draženko Nikolić koji je priznao da je gađao kantom zgradu Ambasade SAD 17. marta kada je proglašena nezavisnost Kosova, dok se ostalih deset optuženih tereti za krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

U prostorijama Ambasade SAD tada je poginuo Zoran Vujović iz Novog Sada, a u optužnici je navedeno da su optuženi bili svesni takve mogućnosti, "ali da su držali da do toga neće doći i da će to moći sprečiti". Kako su danas naveli, niko od optuženih nije video kada je Vujović ušao u zgradu Ambasade.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.04.2013. 19:40
СЛЕДЕЋИ ПУТ ЋЕМО ЈЕ ЦЕЛУ ДИЋУ У ВАЗДУХ СЕМЕ ВАМ СЕ ТЕРОРИСТИЧКО ЗАТРЛО !!!
Utorak 16.04.2013. 21:23
Тако је то са нашим Херојима! Уместо ордена и осталих привилигиа они на суду и у затвору!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online