Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 30.03.2013.
11:23 >> 14:13h
Beta, B92 A

"Afera Sartid": Kolesar pritvoren, Kljajević ostaje na slobodi

Osumnjičenom za malverazije s nekadašnjim smederevskim preduzećem "Sartid", Nemanji Kolesaru je određeno zadržavanje u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, a protiv drugog osumnjičenog, nekadašnjeg sudije Gorana Kljajevića, podnet je zahtev za proširenje istrage.

Kolesar osumnjičen da je inicirao pokretanje stečaja i prenošenje nadležnosti kako bi lakše kontrolisao stečaj; Kljajević je, navodno, omogućio da se “Sartid” proda bez tereta i dugovanja
 

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je predložilo sudiji da se Nemanja Kolesar, šefa kabineta nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića, zadrži u pritvoru u interesu postupka. Kolesar je, kao osumnjičeni, saslušavsan od jutros i odbranu je izbeo u prisustvu izabranog branioca, dodaje se u saopštenju.

Kljajević, u to vreme predsednik Trgovinskog suda, danas nije saslušan u Tužilaštvu za organizovani kriminal kao osumnjičeni, jer je Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za proširenje istrage protiv njega za krivično dela obuhvaćenog dopunom krivične prijave, navodi se u saopštenju.

Uprava kriminalističke policije je podnela krivičnu prijavu protiv Kolesara i Kljajevića, zbog sumnje da su, pri prodaji "Sartida" 2002-2003. godine, izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.
 

Goran Nemanja Kolesar je osumnjičen da je zloupotrebio ovlašćenja šefa kabineta predsednika Vlade, da je inicirao i svojim uputstvima naložio pokretanje stečaja i prenošenje mesne na; dležnosti s Trgovinskog suda u Požarevcu na Trgovinski sud u Beogradu, kako bi lakše kontrolisao stečaj, javlja B92.

Goran Kljajević je, prema saznanjima B92, kao predsednik trgovinskog suda samoinicijativno 27. marta 2003. godine doneo rešenje o skidanju svih hipoteka i zaloga nad imovinom “Sartida” i tako stvorio preduslov da se “Sartid” proda bez tereta i dugovanja.

Očekuje se i procesuiranje svih ostalih, koji su učestvovali u aferi “Sartid”, a koji su obuhvaćeni dosadašnjim detaljnim proverama radne grupe.

Božidar Đelić, Miroljub Labus i Nemanja Kolesar saslušani su krajem prošle godine u policiji u vezi sa spornom privatizacijom “Sartida”.

Ministar za privatizaciju u vreme operacije “Sartid” bio je Aleksandar Vlahović, direktor Agencije za stečaj, likvidaciju i sanaciju banaka bio je Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta Zorana Đinđića, a ambasador SAD u Beogradu bio je Vilijem Montgomeri.

“Sartid” je prodat neposrednom pogodbom za 23 miliona evra "Ju-Es stilu", dok su dugovi koji su se procenjivali na 1,7 milijardi dolara (po oceni Saveta za borbu protiv korupcije) preneti na državu.

Dosadašnja istraga u ovom slučaju došla je do saznanja da je uvođenje “Sartida” u stečaj bilo namerno i da je cilj bio da se smanji kupovna cena.

Prodajom smederevske železare “Sartid" u postupku stečaja, koju je zajedno sa još šest zavisnih preduzeća otkupila kompanija "Ju-Es stil", za 23 miliona evra, bavio se i Savet za borbu protiv korupcije.

Kupoprodajna cena od 21,3 miliona dolara mnogima se učinila niska, a pogotovo posle saznanja da je kupac oslobođen svih dugova, koji su se u to vreme procenjivali na 1,7 milijardi dolara. Radilo se o krupnoj korupciji, u koju su bili umešani najviši predstavnici države, koji su uz podršku sudova omogućili stranoj kompaniji da ostvari veliku protivpravnu dobit.

POVEZANE VESTI

Subota 30.03.2013. 12:32
Афера отворена али све ће се заташкати
Subota 30.03.2013. 20:29
Pre neki dan dokoni a dobro uhranjeni roniše suze za začetniko državne mafije Srbije zoranom đinđićem a evo danas mu hapse njegove krvoločne zveri pljačkaše svega narodnoga.. Nadam se da će doći na red i zaostavština koja je udeljena ucveljenoj al bogatoj udovici.. ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online