Subota 30.03.2013.
11:23 >> 14:13h
Beta, B92

"Afera Sartid": Kolesar pritvoren, Kljajević ostaje na slobodi

Kolesar osumnjičen da je inicirao pokretanje stečaja i prenošenje nadležnosti kako bi lakše kontrolisao stečaj; Kljajević je, navodno, omogućio da se “Sartid” proda bez tereta i dugovanja
 

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je predložilo sudiji da se Nemanja Kolesar, šefa kabineta nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića, zadrži u pritvoru u interesu postupka. Kolesar je, kao osumnjičeni, saslušavsan od jutros i odbranu je izbeo u prisustvu izabranog branioca, dodaje se u saopštenju.

Kljajević, u to vreme predsednik Trgovinskog suda, danas nije saslušan u Tužilaštvu za organizovani kriminal kao osumnjičeni, jer je Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za proširenje istrage protiv njega za krivično dela obuhvaćenog dopunom krivične prijave, navodi se u saopštenju.

Uprava kriminalističke policije je podnela krivičnu prijavu protiv Kolesara i Kljajevića, zbog sumnje da su, pri prodaji "Sartida" 2002-2003. godine, izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.
 

Goran Nemanja Kolesar je osumnjičen da je zloupotrebio ovlašćenja šefa kabineta predsednika Vlade, da je inicirao i svojim uputstvima naložio pokretanje stečaja i prenošenje mesne na; dležnosti s Trgovinskog suda u Požarevcu na Trgovinski sud u Beogradu, kako bi lakše kontrolisao stečaj, javlja B92.

Goran Kljajević je, prema saznanjima B92, kao predsednik trgovinskog suda samoinicijativno 27. marta 2003. godine doneo rešenje o skidanju svih hipoteka i zaloga nad imovinom “Sartida” i tako stvorio preduslov da se “Sartid” proda bez tereta i dugovanja.

Očekuje se i procesuiranje svih ostalih, koji su učestvovali u aferi “Sartid”, a koji su obuhvaćeni dosadašnjim detaljnim proverama radne grupe.

Božidar Đelić, Miroljub Labus i Nemanja Kolesar saslušani su krajem prošle godine u policiji u vezi sa spornom privatizacijom “Sartida”.

Ministar za privatizaciju u vreme operacije “Sartid” bio je Aleksandar Vlahović, direktor Agencije za stečaj, likvidaciju i sanaciju banaka bio je Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta Zorana Đinđića, a ambasador SAD u Beogradu bio je Vilijem Montgomeri.

“Sartid” je prodat neposrednom pogodbom za 23 miliona evra "Ju-Es stilu", dok su dugovi koji su se procenjivali na 1,7 milijardi dolara (po oceni Saveta za borbu protiv korupcije) preneti na državu.

Dosadašnja istraga u ovom slučaju došla je do saznanja da je uvođenje “Sartida” u stečaj bilo namerno i da je cilj bio da se smanji kupovna cena.

Prodajom smederevske železare “Sartid" u postupku stečaja, koju je zajedno sa još šest zavisnih preduzeća otkupila kompanija "Ju-Es stil", za 23 miliona evra, bavio se i Savet za borbu protiv korupcije.

Kupoprodajna cena od 21,3 miliona dolara mnogima se učinila niska, a pogotovo posle saznanja da je kupac oslobođen svih dugova, koji su se u to vreme procenjivali na 1,7 milijardi dolara. Radilo se o krupnoj korupciji, u koju su bili umešani najviši predstavnici države, koji su uz podršku sudova omogućili stranoj kompaniji da ostvari veliku protivpravnu dobit.

2024 © - Vesti online