Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 18.02.2013.
14:24
Dnevnik A

Kataloška prodaja maloletnica

Policija u Smederevu nedavno je podnela krivične prijave protiv 13 osoba zbog sumnje da su seksualno iskorišćavali maloletnice iako su znali za njihove godine. Oni se terete da su, koristeći teške materijalne, socijalne i porodične prilike žrtava, vrbovali maloletnice od 15 i 16 godina, napravili njihov katalog, fotografije i video-snimke, dogovarali vreme, mesto, vrstu usluga i cenu, piše Dnevnik.

Vrbovali su maloletnice od 15 i 16 godina, napravili njihov katalog, fotografije i video-snimke, dogovarali vreme, mesto, vrstu usluga i cenu, piše Dnevnik
 

Prema pisanju tog lista, osumnjičeni su usluge devojaka naplaćivali od 2.000 dinara do 5.000, od čega bi žrtvama povremeno davali polovinu sume. Devojčice su seksualne usluge pružale u privatnim stanovima i kućama, motelima i hotelima, kao i na privatnim zabavama.

Tokom prošle godine u Srbiji je identifikovano više od 70 žrtava trgovine ljudima, mada se pretpostavlja da je taj broj višestruko veći. Maloletnici čine 50 odsto žrtava, a očekuje se da će se taj negativni trend nastaviti i ove godine. Najmlađa žrtva trgovine ljudima identifikovana u Srbiji je devetogodišnja Avganistanka.

Marko Šijan iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima kaže da je ta devojčica pod prinudom radila na magistralnom putu, da je pored nje bio njen "trafiker" koji je pregovarao o ceni s raznim vozačima kamiona te da je ona imala po sedam-osam mušterija dnevno.

Maloletnice imaju ogroman problem i dok pod prisilom "trafikera" obavljaju posao, ali i posle izlaska iz lanca prostitucije jer često trpe nasilje celog života. Naime, one nastavljaju da budu marginalizovane, a kasnije od sredine u koju se vraćaju i diskriminisane.

Marijana Savić iz nevladine organizacije "Atina" objašnjava da se maloletnice koje su bile u lancu prostitucije često vraćaju roditeljima zbog kojih su i završile u prostituciji i postale žrtve trgovine. Ona dodaje da se deca – žrtve trgovine plaše "trafikera", ali i toga kako će sredina reagovati.


Deca zarobljena u lancu prostitucije, osim ako ih neko od državnih organa ne otkrije i ne oslobodi, zbog situacije u kojoj su se silom prilika našla, ćute i trpe. Veoma je malo njih koji pokušavaju sami da se izvuku iz blata u koje su uvučeni jer nemaju rešenje šta i kako dalje. Problem predstavlja i to što "trafikeri", po pravilu, kod nas dobijaju minimalne kazne, pa se posle kratkog vremena nađu na slobodi i pronalaze one zbog kojih su robijali i često ih kažnjavaju tako što ih opet vraćaju u posao, odnosno prostituciju.

Iako spada u teška krivična dela, trgovinu ljudima nije lako dokazati, jer žrtve često menjaju iskaz kada se nađu oči u oči sa zlostavljačima. Tada zaplašene maloletnice često kažu da su dobrovoljno otišle s optuženima i policija mora da odustane od daljeg postupka, jer nema iskaz oštećene strane.

Od ukupnog broja registrovanih slučajeva trgovine ljudima, gotovo četvrtina se dogodila u Novom Sadu. Naime, u Novom Sadu je zabeleženo čak 20 slučajeva, a gotovo polovina prinuđenih na bavljenje prostitucijom su deca.

Mada se od pre tri godine zakon bavi i korisnicima usluga, odnosno onima koji pristaju na to da plate seksualne usluge maloletnim devojčicama i dečacima, oni i dalje ostaju daleko od ruke pravde. Njihova krivica je bila predmet svega nekoliko krivičnih prijava, ali nema nijedne pravosnažne presude protiv njih.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.02.2013. 15:19
Obesiti sve pedofile, bez suđenja
Sreda 20.02.2013. 07:25
Jadna ta deca nastavljaju sa takvim životom, jer ne znaju za bolje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online