Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Nedelja 10.02.2013.
18:55
Beta A

Temerin "trese" talas međunacionalnog nasilja

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor upozorio je danas da novi međunacionalni incident u Temerinu pokazuje da nadležni moraju brzo primeniti mere koje će sprečiti dalje pogoršanje bezbednosne situacije u tom mestu, kao i u čitavoj Vojvodini.

Ne zna se razlog povećanog međunacionalnog nasilja u Temerinu
 

Policija u Temerinu je uhapsila pet mladića koji su flašama gađali kuću u kojoj su bile tri osobe. Kako su preneli vojvođanski mediji, nakon verbalnog sukoba, jedna grupa srpskih mladića gađala je pivskim flašama trojicu maloletnih Mađara, koji su potražili spas u kući prijatelja.

U saopštenju za javnost, Pastor je ukazao da najnoviji incident u Temerinu povećava strah i nesigurnost građana za svoju i bezbednost svoje dece, kao i da urušavaju međunacionalno poverenje i poštovanje. Podsetio je da je pre dva dana uputio pismo predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, u kojem je izrazio duboku zabrinutost zbog toga što institucionalni mehanizmi zaštite lične i imovinske bezbednosti u Vojvodini ne funkcionišu. Pastor je upozorio da bi olako pristupanje i ignorisanje tih incidenata moglo izazvati zabrinjavajuće posledice.

"Ponovo ukazujem na to je krajnje vreme da se ovim događajima pristupi sa maksimalnom odgovornošću. Insistiramo na tome da policija i pravosudni organi u najbržem mogućem roku utvrde sve okolnosti i razjasne motive pod kojima se dogodio najnoviji incident u Temerinu i o tome obaveste javnost, kao i da se odgovorni adekvatno sankcionišu", istakao je Pastor.

LSV: Povećati broj policajaca

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od MUP-a Srbije da se poveća broj policijaca u Temerinu i konačno zaustave međunacionalni incidenti.

 

"Nije dovoljno da vinovnici tuča budu samo privedeni, potrebno je sprečiti da tuča uopšte i bude. Niko ne sme da strepi na ulici za svoju ili bezbednost svog deteta. Bezbednost je jedno od osnovnih ljudskih prava", navodi se u saopštenju za javnost LSV-a.

 

Ta stranka je podsetila da je pojačanim prisustvom policije u jesen 2011. godine i zaustavljen sličan talas nasilja.

 

"Učestalost tuča u ovom mestu i onih za koje je utvrđeno da su etnički motivisane i onih koje to nisu bile, odavno je prevazišla sve granice i nikako ne doprinosi negovanju tradicionalno dobrih međunacionalnih odnosa koji su karakteristični za Vojvodinu", navodi se u saopštenju.

 

LSV je pre nekoliko dana zatražio od predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da podnese ostavku zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Vojvodini.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.02.2013. 19:09
Треба повећати број полицајаца али треба и забранити про фашистички покрет 64 жупанија.
Nedelja 10.02.2013. 19:05
Можда сам оптимиста ако кажем да ће се за пет или шест година размијенити официри за везу између Новог Сада и БГ.
Nedelja 10.02.2013. 19:33
Dobro ljudi dokle se dizu tenzije? Pa tukli smo se i ranije 80-ih godina. Tada smo bili Marko, Zarko, Stevan, Istvan Jozika, Laci a ne Srbi i Madjari. Zasto od komarca pravite magarca?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online