Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.02.2013.
17:44
Blic A

Šarić prao novac i preko "Azotare"

Prema pisanju Blica, Darko Šarić "prljav" novac prao je i preko pančevačke "Azotare", a direktna veza u Novom Sadu bio mu je advokat Radovan Štrbac.

Šarić za 10 miliona dinara kupio đubrivo u "Azotari"
 

Prema saznanjima Blica, upravo je Štrbac "prijatelj iz Novog Sada" koga Šarić proziva posle susreta tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića i Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana. Nikola Dimitrijević (31) u svom priznanju kako je prao novac Šarića, zbog čega je osuđen, navodi da je deo para, 10 miliona dinara, iskoristio za kupovinu đubriva od pančevačke "Azotare".

Dimitrijević je šurak Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, koji je pod sumnjom da je odavao tajne Šarićevom klanu. Dimitrijević u sporazumu s tužilaštvom o priznanju krivice, na osnovu kojeg je osuđen 30. decembra 2010. na godinu dana kućnog zatvora i vraćanje 350.000 evra, detaljno je objasnio kako je dobio dva miliona evra na račun u Metals banci da ih opere za Šarića.

Dva miliona evra stigla su u dve tranše 23. i 24. septembra 2009. i on je taj novac zamenio u dinare. Novac je stigao od Šarićevog preduzeća "Mat kompani" iz Pljevalja na račun "DTM Relation", čiji je vlasnik Dimitrijević. Od ukupne sume 8. oktobra 2009. Dimitrijević prebacuje 10 miliona dinara sa računa njegovog "DTM Relationa" na račun "Azotare", koja isporučuje veštačko đubrivo preduzećima Zorana Ćopića.

Ćopić je, prema Dimitrijevićevom priznanju, bio jedan od organizatora pranja Šarićevog novca i za to je i optužen.

Blic podseća da je privatizacija "Azotare" raskinuta 9. janura 2009, a 16. marta iste godine državni "Srbijagas", zbog dugovanja te fabrike, i formalno preuzima većinski kapital "Azotare".

"Azotarom", u vreme kada je prodato đubrivo Šarićevom saradniku oktobra 2009. upravlja u ime "Srbijagasa" Radoslav Vujačić kao predsednik UO, inače i zamenik generalnog direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića. U "Azotari" je funkciju direktora obavljao Vujačić, a zamenik je bio Mihailo Grujić.

Vujačić i Grujić uhapšeni su 2012, kada i bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin i vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimir Nikezić, savetnik u "Azotari", zbog sumnje da su umešani u malverzacije sa veštačkim đubrivom. Dragin, Nikezić i Vujačić se terete da su osmislili sistem krađe sa regresiranim đubrivom da su nezakonito zaradili 473 miliona dinara, podseća Blic.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online