Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 17.01.2013.
12:56 >> 19:46h
B92, Beta A

Peranović: Batine po sporazumu

U Višem sudu u Šapcu počelo je suđenje Branislavu Peranoviću, osumnjičenom za ubistvo Nebojše Zarupca u centru za odvikavanje od droge "Sretenje".

Branislava Peranovića dovoze u sud...
 

"Sila nije bila metod lečenja - daleko bilo... To je bila kazna i o tome se sklapao sporazum sa štićenikom. Ako sam ja kriv, cela zajednica je saučesnik", rekao je Peranović iznoseći svoju odbranu.

On je pred sudom kazao i da Zarupca najpre udarao lagano, a potom i jače, pa po tabanima...

Pročitajte još:

* Peranović kod psihijatra na posmatranju

* Zbog ubistva eparhija zatvorila "Sretenje"

* "Peranović zarađivao 50.000€ mesečno"

"Pravili smo pauze. Moji saradnici su ga izveli, nisu se vraćali, pa sam izašao. Rekli su mi da mu je pozlilo. Pokušali smo reanimaciju, ali nije pomoglo", rekao je Peranović i naglasio: "Nisam hteo da zovem Hitnu pomoć, da ne bi ponovo upotreba sile izašla u javnost".

Peranović je dva sata govorio pred sudom o narkomaniji, iznoseći razne podatke. Takođe, čitao je pisma podrške sebi i govorio kako je zaslužan za spasavanje života. Osvrnuo se i na period dok je vodio centar u Crnoj Reci.

"Batine su u Crnoj Reci bile kazna za najteža dela, kao kada neko unese drogu u centar, a ne kao metod za odvraćanje od bekstva", rekao je Peranović.

"Šamar za smirenje"

Peranović je rekao da je prvi put primenio silu protiv štićenika iz nemoći kada je jednom mladiću udario šamar kako bi se smirio.

"Bilo mi je teško i kajao sam se, ali od tada sam počeo na mala vrata da uvodim i to. O tome sam i pričao u medijima i svi su bili upoznati da se radi samo o sprečavanju odlaska, a ne o terapiji. Svi su znali, pa je cela zajednica saučesnik, pa čak i celo tužilaštvo i sud", rekao je Peranović.

Peranović je naveo da se plaši sudskog postupka jer je u javnosti stvoreno predubeđenje da je, kako je kazao, "nakazni sveštenik" namerno ubio štićenika.

"Ja se plašim ovog suđenja, stvorena je užasna slika u medijima, do te mere nakazna, da je jedan sveštenik koji je ćelav, batinaš, kao da je sveštenik zemunskog klana, svesno ubio čoveka. Neke urednike (medija) ne interesuje istina, pa su napisali da sam ga ubijao sat vremena i sad pokušavam da se odbranim od te nakazne slike", rekao je optuženi.

Dodao je da mu kao svešteniku nikada ne bi palo na pamet da namerno ubije čoveka. Peranović je naveo da je kroz njegove ustanove prošlo 1.339 narkomana, a da je imao samo tri incidenta, ali je naglasio da je 21 štićenik umro jer je pre vremena napustio proces "lečenja".

Sveštenik je više puta naglasio da je primena sile prema štićenicima postojala, ali ne kao kazna već da bi se sprečili da pobegnu iz kampa.

Optuženi je kazao da je slično postupio i sa Zarupcem koji je preminuo od posledica batinjanja 6. avgusta 2012. godine. Peranović je negirao da je planirao ubistvo i kazao da je Zarupca tukao po tabanima i leđima da bi ga sprečio da beži iz kampa.

Prema njegovim rečima, ceo postupak je trajao od 30 do 60 minuta, sa pet-šest pauza tokom kojih je razgovarao sa Zarupcem i pokušavao da ga ubedi da ne napusti kamp.

"Moja tragedija je ogromna i potresen sam tada i sada. Velika tragedija, ali desilo se", rekao je optuženi, ali i naveo da samu terapiju nije on smislio već je preuzeta od katoličkih manastira i sličnih muslimanskih lečilišta.

Na suđenje u Višem sudu pozvano je više od 15 svedoka. Portparol suda Slobodan Velisavljević izjavio je za B92 da je za delo za koje se Peranović tereti zaprećena kazna zatvora od 10 do 40 godina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.01.2013. 14:02
Svakodnevno balansiranje istine i lazi,dobra i zla traje koliko i covecanstvo.Na prvi pogled kao da promena i nema.Medjutim,razlika je u tome sto se nekad znalo sta je greh,sta je zlo, a danas ti pojmovi su relativizovani,i to nam je nasa demokratska borba dala. Svestenik Branislav Peranovic je dobar covek i iskren Svestenik. Mi smo navikli na razne zanatlije pa i sami participiramo u religijskom folkloru,po svom minimalizmu i pasivnsoti.Svako gleda svoja posla. Onda se pojavi Svestenik koji daje odgovor vremenu u kojem zivimo,ali ispostavi se da nam nedostaje sluha za takve ljude. Od svega mi bi samo da presudimo,po osnovu sopstvene zlobe,ne znanja,ne vaspitanja,povrsnosti....
Četvrtak 17.01.2013. 13:18
против наркоманије се тешко бори и ако желите да има ефекта тј да се особа стварно одвикне и очисти морате да будете сурови, нема ту лепог и лаког начина за оздрављење (можда једино лак начин зараде у том случају). када се неко навуче на дрогу , једини лек да се он веже за дрво (да не би повређивао и себе и друге) и дати му само воду месец дана да се очисти ...сзрово знам ... нема алтернативе ...
Četvrtak 17.01.2013. 21:29
"...Mirko,pazi metak.Oh Slavko hvalati,spasao si mi zivot..."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online