Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 05.01.2013.
12:05
D. Dekić - Vesti A

Hapse Čedu zbog Hipo banke?

Priča o velikoj aferi u Hipo Alpe Adrija banci mogla bi da, poput bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, pokosi i neke srpske političare, a nezvanično se čuje da se na "crnom spisku" nalazi i Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije.

PROZVAN ZBOG KREDITA: Čedomir Jovanović sa suprugom Jelenom, direktorom firme Agroposlovi

Kako javljaju beogradski mediji - zbog sumnji da je putem kredita pran novac, austrijsko Ministarstvo finansija uveliko ispituje milionske kredite koje je ta banka odobrila srpskim tajkunima i političarima.

Podsetimo, sumnjivi poslovi su do 2009. dosegli su neverovatnih skoro 50 milijardi evra i gotovo uništili banku. Austrija je bila prinuđena da nacionalizuje banku, a u Beču je formiran tim od 100 istražitelja.

Čedomir Jovanović je prema informacijama koje prenose beogradski mediji, na ime firme Fidelinke (poznata fabrika testa) uzeo dva kredita za 8,5 miliona evra i te finansijske transakcije su navodno predmet istrage.
 

O "bogatstvu bez pokrića" lidera LDP-a se godinama govori, a odnedavno spekuliše da bi upravo poslovi sa Fidelinkom mogli da budu predmet istrage u Srbiji.

Na pozive naprednjaka da kaže odakle mu pare za kupovinu Fidelinke, Jovanović je uoči Nove godine odgovorio "da je reč o zakupu nekih segmenata od strane Agroposlova, a da je proizvodnja pokrenuta kreditima kod poslovnih banaka pod komercijalnim uslovima".

Čedomir Jovanović tokom izborne noći
 


Vlasnik Agroposlova je firma SHSF, u kojoj Jovanović ima 45 odsto akcija. Međutim, juče se niko nije oglasio ni iz tog preduzeća, ni iz LDP-a.  Javnost se godinama bavi bogatstvom ovog političara mlađe generacije koji je osim kratkog bavljenja novinarstvom mnogo poznatiji po tome što se njegova radna knjižica već više od decenije nalazi isključivo u institucijama države i sumnji da mu je bogatstvo mnogo veće od plate koja iznosi oko 1.000 evra.

Mediji su ga "hvatali" u skupocenim kupovinama - odela, brendiranih majica, satova, a javna je tajna da na letovanje na grčko ostrvo Mikonos odlazi sa porodicom privatnim avionom, što mu je vicepremijer Aleksandar Vučić otvoreno rekao sa skupštinske govornice u julu prošle godine.

U štampi se pojavila i fotografija obnaženog do pasa preplanulog Jovanovića na najvišem južnoameričkom planinskom vrhu Akonkagva. U LDP-u su tada rekli da je planinarenje skrivena strast njihovog lidera, što godinama i radi, ne komentarišući procene planinarskih društava da takvo zadovoljstvo može da košta i do 120.000 evra.

LUKSUZ: Telohranitelji i skupa vozila
 


Jovanović je ušao u medije sa studentskim protestima protiv izborne krađe na lokalnim izborima 1996, a potom munjevito napredovao u Demokratskoj stranci u koju se učlanio dve godine kasnije. Mnoge je iznenadio njegov izbor za šefa poslaničkog kluba DOS-a, jer osim što je bio bez iskustva u institucijama, tek je prešao 30. Posle ubistva premijera Zorana Đinđića bio je kratko i potpredsednik srpske vlade. Godinama je u medijima dovođen u vezu sa zemunskim klanom čiji su pripadnici optuženi za atentat na Đinđića, ali je to negirao.

U medijima je objavljivano da ima stan u novobegradskom Bulevaru Zorana Đinđića, stan u Takovskoj u centru Beograda, vilu u zemunskom naselju Pregrevica, a da iznajmljuje skupocenu vilu na Dedinju. Čulo se i da ima dva crna micubiši džipa, audi, kao i skupo privatno obezbeđenje.  Jovanović se uglavnom branio rečima da živi u Srbiji "progonjen kao zver" i da je "kao na frontu".

 

Prikrivanje imovine

 

Krajem 2011. godine Čedomir Jovanović se sa Božidarom Đelićem našao na udaru Agencije za borbu protiv korupcije jer nije prijavio svu imovinu, a agencija je tražila da se protiv njega podigne krivična prijava. Tada je u imovinskoj karti naveo da prima poslaničku platu nešto veću od 115.000 dinara, automobil tojota prijus i motocikl honda, depozit i štedni ulog u bankama u zemlji ili inostranstvu, kao i da je vlasnik 1.000 akcija u Kombinatu aluminijuma Podgorica, čija je nominalna vrednost 7.000 evra i 50 odsto preduzeća Radna grupa. U LDP-u su pravdali lidera nesporazumom zbog "novog zakona i novih instituta", na čemu se sve završilo.


Spisak bivših saradnika

 

LDP i Čedomira Jovanovića je napustilo šest poznatih imena, njegovih saradnika. Osipanje je krenulo 2007, od bivšeg šefa državne bezbednosti Gorana Petovića koji je tada za LDP rekao da je "privatno preduzeće u Jovanovićevom vlasništvu". Par meseci kasnije je otišao i glumac Branislav Lečić kada je nedavno ukazao da u LDP-u ne postoji demokratija i da je "Čeda od stranke napravio firmu". LDP su napustili dramaturg Biljana Srbljanović, istoričar Nikola Samardžić, poslanik Slobodan Maraš, a veliki udarac bio je odlazak Vesne Pešić i nedavno Nenada Prokića koji je Jovanovića optužio za izborni poraz, manjak partijske demokratije i blokadu partijskog računa.

 

U Hipu ne znaju za istragu

 

Hipo Alpe Adrija banka je juče saopštila da nema zvanične informacije o navodnoj istrazi kredita koje je ta banka odobravala srpskim biznismenima.
"Ako postoji ili bude postojala bilo kakva istraga u vezi sa poslovanjem Hipo Alpe Adrija banke u Srbiji, predstavnici banke će biti na raspolaganju nadležnim organima, kako bi bile utvrđene sve činjenice i istraga uspešno okončana", saopštila je Hipo Alpe Adrija banka, ističući "da u potpunosti posluje u skladu sa zakonima i propisima Republike Srbije".


Milionski krediti za srpske tajkune

 

Pozivajući se na istražni tim u Austriji, Portal Seebiz.eu je objavio da je poslovanje Hipo banke pod istragom u čitavom regionu, a u Beču se istražuje kako je Hipo Alpe Adrija banka odobrila milionske kredite srpskim tajkunima Miroslavu Miškoviću, Draganu Đuriću, Danku Đuniću, Miliji Baboviću, Milu Đuraškoviću, Đorđiju Nicoviću, Radoslavu - Laletu Sekuliću, ali i Dušanu Bajatoviću, direktoru Srbijagasa.


Portal navodi da postoji sumnja da je odobravanje 109 kredita preko Srbije u stvari bilo pranje novca, a da su domaći biznismeni, ali i javna preduzeća, poput Srbijagasa novac dobijali direktno preko centrale u Klagenfurtu i ispostave u Srbiji. Veze Mišković-Šarić su u austrijskoj štampi pominjane još pre skoro tri godine, a sumnja se da se firma Blok 67 asosijejts, koja je gradila naselje Belvil u Beogradu dobila naveći kredit u iznosu od 140,9 miliona evra.

Navodno, to stambeno naselje izgradili su Mišković i odbegli narko-bos uz pomoć of-šor kompanija, a preko Hipo banke. Mišković je u pritvoru, kao i Đurašković zbog "putarske afere", a Lale Sekulić zbog afere Agro banka.

Prema informacijama portala Seebiz.eu, Mišković je uzeo sedam kredita u iznosu od 210,8 miliona evra, Milija Babović tri vredna 80,3 miliona, vlasnik Zekstre Dragan Đurić dva od 7,7 miliona, a po jedan Danko Đunić 24,6 miliona, Đorđije Nicović 3,5 i uhapšeni Đurašković 3,7 i Sekulić 3,4 miliona.

POVEZANE VESTI

Subota 05.01.2013. 13:02
И да му оставе кревет испод Мишковићевог ! Навикао да му дуд ... па није у реду да се пати без тога! Само ће Мишко морати да се пази да га овај не навуче... Мислио сам на бело!
Subota 05.01.2013. 13:48
Da bi Ceda, Miskovic i drugi kriminalci bili kaznjeni kako zasluzuju potrebna je pravna drzava i postena vlast.Posto Srbija nema nista od toga,tako ce se i ovi lopovi izvuci nekaznjeno,kao i mnogi drugi.Vrana vrani ne vadi ociju.
Subota 05.01.2013. 15:25
Srpska drzava se odrekla Srba u Hrvatskoj,pa se odrekla Srba u BH,pa se odrekla Srba u CG,sada se odrice Srba na Kosovu.Da li su sada na redu Srbi iz Raske oblasti ili Vojvodine?Kada ce doci na red Beogradjani???Hoce li i tada Srpska drzava reci:mi tu nemozemo nista, to je realnost??/////
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online