Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 20.11.2012.
08:22 >> 16:43h
RTS A

Afera Agrobanka: Priveden Jožef Kasa

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je Jožefa Kasu, nekadašnjeg direktora subotičke filijale "Agrobanke", njegovog tadašnjeg zamenika Zorana Maleševića, zatim vlasnika preduzeća "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" - Peđu Mališanovića i sudskog veštaka Miomira Paovicu. Oni su osumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja, na štetu "Agrobanke", pribavili Mališanoviću imovinsku korist od preko 13 miliona evra. Kasa je trenutno na saslušanju u Upravi kriminalističke policije.

Osim Kase privedena još trojica: Sumnjiče se da su zloupotrebom službenog položaja, na štetu Agrobanke pribavili imovinsku korist od preko 13 miliona evra
 

Kasa i Malešević su, kako RTS saznaje, u dogovoru sa ranije uhapšenim bivšim predsednikom IO "Agrobanke" Dušanom Antonićem i njegovim saradnicima, mimo zakona odobrili tri kredita i pet bankarskih garancija, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja povezanim privrednim društvima "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" koja su u vlasništvu Peđe Mališanovića.

Miomir Paovica, sudski veštak sumnjiči se da je u dogovoru sa Mališanovićem sačinio osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva "Azotara Subotica", i višestruko ih precenio, kako bi za potrebe "Agrobanke" bio stvoren privid obezbeđenja za vraćanje kredita.

Kasa je bio direktor subotičke filijale Agrobanke od 2007. godine do juna 2010. godine. Kasa je bivši predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i potpredsednik Vlade Srbije premijera Zorana Đinđića.

"Kad hapsimo, nije bitna nacionalnost"

 

Novinari su pitali ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da li će hapšenje Jožefa Kase izazvati nove sukobe u Vojovodini na nacionalnoj osnovi, Dačić je rekao da ovde nije reč o pravima nacionalnih manjina, već o borbi protiv korupcije.

 

 

"Ovde nije bitno da li je Srbin, Mađar, Albanac ili Hrvat. Mi ne gladamo po nacionalnoj ili političkoj pripadnosti", rekao je Dačić.

 

Pastor: Privođenje nema veze s politikom

 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor kazao je da privođenje Kase nema nikakve veze sa politikom, niti sa Kasinom nacionalnom pripadnošću.

 

On je kazao i da ga to privođenje nije iznenadilo, jer se već danima, kako je rekao, "zahuktava priča oko Agrobanke" u kojoj je Kasa bio direktor filijale u Subotici.

 

 

Pastor je dodao da su "jutrošnji događaji" delom dali odgovor onima koji su se pitali zašto dugi niz godina nije rešeno pitanje subotičke fabrike veštačkih đubriva "Azohem", čiji je vlasnik Zoran Malešević takođe priveden.

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić rekao jeda je bio iznenađen hapšenjem Jožefa Kase, nekadašnjeg gradonačelnika tog grada u okviru "afere Agrobanka", ali da istražni organi rade svoj posao.

 

"Jako je nezahvalno u ovim vremenima spekulisati o takvim stvarima. Neka istražni organi rade svoj posao", kratko je prokomentarisao Dulić.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.11.2012. 08:33
Kako nacionalna pripadnost nije bitna kad je pljačka u pitanju Srbi i Madjari i ostali sasvim uspešno saradjuju
Utorak 20.11.2012. 08:42
Ako Kasa nije već pobegao, objavu su trebali da daju po obavljenom hapšenju.
Utorak 20.11.2012. 12:47
Svi su jednaki pred zakonom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online