Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.10.2013.
11:13 >> 14:46h
Beta A

Antonić: Nisam ja kriv za Agrobanku već Džambić

Bivši predsednik Izvršnog odobra Agrobanke Dušan Antonić i još 20 optuženih za nezakonitosti u dodeli kredita na današnjem suđenju negirali su da su tu banku oštetili za 84 miliona evra.

Foto: Arhiva

Optuženi su da su od početka 2006, do kraja 2011. godine, mimo Zakona o bankama i internih propisa i procedura u Agrobanci, odobravali kredite, bankarske garancije i menice, i otpisivali dospele obaveze kreditiranih preduzeća. Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdavane (avalne) menice i bankarske garancije pale su na teret banke.

"Nisam učinio nikakvo krivično delo. Radio sam sa svojim saradnicima posao stručno i odgovorno", rekao je Antonić na početku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu. On je istakao da je razumeo tekst optužnice, ali je dodao da ne zna za šta je optužen jer "odobravanje kredita ne može da bude krivično delo".

Antonić je rekao da je on Agrobanku gradio, vredno radio i da je i iz "ličnog dohotka izdvajao za banku". On je naveo da je uništavanje banke unapred pripremljeno i da su njenu propast pratili "pompezni naslovi u medijima i neistine".

Pročitajte sve o slučaju Agrobanke OVDE

"Ne mogu da prihvatim da sam kriv za propast banke, ni ja ni moji saradnici. Nama treba da sudite za neposlušnost određenim institucijama vlasti i lobijima koji su banku uništili, jer oni koji su je uništili nisu na optužnici", ukazao je Antonić. Kako je rekao, "nekome nije odgovarala tako uspešna bankarska institucija" čije uništavanje je počelo još 1992. godina.

Agrobanka je, po rečima Antonića, "uprkos svemu" u 2012. godini imala profit. Dodao je da on "ipak nije mogao sve da prati i sve da zna".

"Lako je nametati mi odgovornost, a da one koji su neposredno odgovorni pozivate kao svedoke", kazao je Antonić i u svoju odbranu podsetio na istorijat i značaj Agrobanke koja je postojala 82 godine, i dodao da je od trenutka kada je preuzeo banku 1991. godine, radio samo za njeno oživljavanje.

Antonić je kazao da je, po preuzimanju banke, ona imala bilans od samo 100 miliona dolara i ukazao da su njene nekretnine bile mnogo vrednije. Naglasio je da se od 2002. godine intezivno radilo na finasijskoj konsolidaciji banke, koja se primenom niza mera i zajmovima oporavila i počela da posluje pozitivno.

Objasnio je da je država podigila kredit za razvoj poljoprivrede preko konzorcijuma 12 banka među kojima je bila i Agrobanka. Atonić je taj zajam povezao sa direktnim uništavanjem banke. Kako je naveo, nakon pozitivnih rezultata banke 2004. i 2005. godine, tadašnji ministar finasija Mlađan Dinkić i direktor Agencije za osiguranje depozita Milorad Džambić tražili su da ceo kredit preuzme Agrobanka, kao i još tri zajma što je on odbio.

"Tada je Džambić odlučio da Agrobanka ide pod zemlju", rekao je on.

Antonić će nastaviti da iznosi odbranu i sutra, posle čega će u naredna dva dana to učiniti i ostali optuženi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online