Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.11.2012.
09:28
Blic A

Nastavnica engleskog predavala godinama bez diplome

Učenicima OŠ “Milan Hadžić” iz Vojke engleski jezik predavala je 18 godina nastavnica Sonja Kragulj koja nema diplomu o završenom Filološkom fakultetu. Nakon ovog saznanja nastavnica je nestala, a nadležne institucije istražuju slučaj, piše Blic.

Foto: Ilustracija
 

Sve je izašlo u javnost tek ovih dana, nakon što je njena koleginica, koja takođe predaje engleski jezik u ovoj školi, proglašena za tehnološki višak. Ona je angažovala advokata i uložila žalbu na način bodovanja da bi primetili da u dokumentaciji nastavnice Kragulj nema diplome o završenom fakultetu.

- Prošle godine je utvrđeno da je jedan nastavnik engleskog jezika u ovoj školi višak. Vođen je postupak u školi gde je nadležna komisija ustanovila da je moj klijent višak. Mi smo podneli prigovor na sam postupak kojim je bodovanje utvrđeno jer Sonja Kragulj nije priložila diplomu, već je imala samo uverenje o tome da je završila fakultet u Mostaru. Komisija prelazi preko toga i mi podnosimo prigovor školskom odboru koji to odbija i potvrđuje da je mom klijentu prestao radni odnos, što nije po zakonu, jer ne može školski odbor doneti odluku da je nekom prestao radni odnos - kaže Nebojša Lozić, pravni zastupnik nastavnice koja je ostala bez časova u toj školi.

Uz brojne propuste školskog odbora, čiji član je inače bila i Sonja Kragulj koja je glasala i po ovom pitanju, podneta je i tužba sudu.

- Ukazivanjem na greške u radu školskog odbora, konačno je krajem prošle godine direktor podneo zahtev za proveru verodostojnosti diplome nastavnice Sonje Kragulj, da bi 29. maja ove godine stiglo obaveštenje iz BiH da nje nema na evidenciji niti upisanih studenata niti onih koji su završili fakultet, te kopija diplome koja je dostavljena na proveru ne može da se potvrdi da je validna - dodaje Lozić.

I pored potvrde da diploma nije validna, direktor škole Miladin Lekić ostavlja nastavnicu bez diplome da predaje do kraja školske godine, a nastavnici koja ima diplomu osporava stručnost, koju je u pismenoj formi potvrdio čak i ministar Žarko Obradović.

Načelnik društvenih delatnosti u opštini Stara Pazova Milka Simić kaže da su takvi propusti nedopustivi.

- Mnogi naši sugrađani završili su fakultete u zemljama bivše Jugoslavije, ali to treba proveriti i upravo ovaj slučaj u Vojki treba da bude motiv ostalim školama da provere diplome svojih zaposlenih, da se ne bi dogodilo da nam decu vaspitavaju nestručne osobe, dok brojni mladi ljudi sa završenim fakultetima ne mogu da dobiju posao - kaže načelnica Milka Simić.

Problem, možda i najveći, ležu u nestručnom radu opštinskog prosvetnog inspektora Mileve Ljubinković, kojoj je u obavezi da svake godine pregleda kompletnu dokumentaciju svih prosvetnih radnika, na šta su posebno ukazali u Pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji koja je upoznata sa ovim slučajem.

- Ja neću da pričam povodom tog slučaja dok se taj proces ne završi, a direktor može da vam kaže ako želi, jer to je sada na njegovoj odgovornosti kao i školskog odbora - kratko je prokomentarisala inspektorka Ljubinković.


Na osnovu ovih saznanja reagovao je i MUP koji je pokupio dosijee iz škole radi dalje istrage.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.11.2012. 12:02
Takvih slučajeva ima bezbroj, postoje večni apsolventi koji rade više od deceniju, i onih kojima je dato desetak godina da nabave diplomu, svo vreme radeći posao nastavnika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online