Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 19.10.2012.
17:54
Srna A

"Ne zna se koji sud bi vodio slučaj trgovine organima"

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je da još ne postoji sud pred kojim će se voditi postupak u slučaju trgovine organima na Kosovu, ali je međunarodno sudsko veće realna opcija.

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić
 

On je ocenio treba utvrditi pred kojom institucijom će se voditi postupak ukoliko bude osumnjičenih za trgovinu orgnima na Kosovu, i dodao da je međunarodno sudsko vijeće realnija opcija od suda UN.

"Još ne postoji sud pred kojim će se voditi postupak. Prema našem mišljenju, to bi trebao da bude neki sud UN, jer to proističe iz Rezolucije 1244, ali nisam siguran da je to realno", rekao je Vekarić za RTS.

On je pozitivno ocenio jučerašnji sastanak srpskog tužilaštva sa šefom Euleksovog specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije Klintom Vilijamsonom, jer je njegov tim za ispitivanje trgovine organima na Kosovu i Metohiji jedini koji može da dođe do rezultata u tom slučaju.

Prema njegovim rečima, širok opseg istrage nije njena mana, pošto je sve povezano, od otmica i odvođenja u logor do klinika na kojima su vađeni organi.

Zamenik tužioca za ratne zločine smatra da se pojavljivanje svedoka, u slučaju trgovine organima, u javnosti i iznošenje nekih stvari iz istrage koji je ne ugrožavaju pokazalo da je bio dobar potez.

"Time je otvorena `pandorina kutija` i došlo se do novih činjenjica koje je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević prezentovao Vilijamsonu", rekao je Vekarić i dodao da su obje strane tom prilikom razmjenile podatke koje imaju.

Vekarić je naveo da su i ranije postojali sastanci sa operativcima iz Vilijamsonovog tima, i da je on došao u Beograd da se upozna sa vladom i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, od kojih je dobio nedvosmislenu podršku za istragu svih zločina.

Tim koji predvodi Klint Vilijamson istražuje navode o tome da se tokom sukoba na Kosovu trgovalo organima otetih Srba. Izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti je u izvještaju naveo da je u taj zločin bio umiješan i sadašnji predsjednik Vlade Kosova Hašim Tači.

POVEZANE VESTI

Petak 19.10.2012. 17:59
Ако желиш правду ( у шта искрено сумњам, за почетак само ради порекла, а и ради политичке припадности ) онда нека буде неки суд у Русији.... Ако не желиш правду ( у шта исрено верујем, за почетак само ради порекла, аи ради политичке припадности ) онда који год одабереш на западу ...
Petak 19.10.2012. 18:08
Pa neće se voditi ni pred jednim...
Petak 19.10.2012. 18:16
Ukoliko bude osumnjicenih...!!!??? To nam sve govori !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online