Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 04.09.2012.
03:01
Večernje novosti A

Narukvicu nosi 300 osuđenika

U Srbiji danas 300 osuđenika izdržava kazne u svojim kućama umesto u zatvorima. Umesto rešetaka, elektronska narukvica pričvršćena oko zgloba noge 24 sata i instalirani prateći prijemnik podseća ih na to da su krivi za neko krivično delo.

Kazna u kućama umesto u zatvorima: Elektronsku narukvicu nosi 300 osuđenika
 

Ova jedinica obaveštava Centar za monitoring Uprave za izvršenje krivičnih sankcija o svakom pokretu koji osuđeni napravi. Ukoliko osuđeni kojim slučajem napusti svoj "zatvor", Centar za monitoring odmah obaveštava sud, koji ovu vrstu sankcije može da zameni pravim zatvorom.

Na elektronski nadzor mogu da računaju osuđenici koji su osuđeni na kaznu do godinu dana zatvora. Pored toga, uslov je i da u stanu imaju struju i telefonsku liniju, ali i da redovno plaćaju račune kako im te usluge ne bi bile isključene.

Probio led osuđenik iz Kraljeva

Prva presuda sa kaznom kućnog zatvora i elektronskim nadzorom u Srbiji počela je da se izvršava 5. januara prošle godine. Osuđeni Z. J. iz Kraljeva, koji je proglašen krivim za teškog delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, osuđen je na pet meseci zatvora. Naravno, najpoznatija osuđenica je pevačica Svetlana Ražnatović.

Trenutno, nijedan od osuđenika koji su “zaradili” elektronski nadzor ne čeka u redu da izdrži svoju kaznu.

"Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ima dovoljno stanica", kažu “Novostima” u ovom resoru Ministarstva pravde i državne uprave. "Kada Uprava dobije presudu od suda, posle nekoliko dana se određuje poverenik i postavlja se jedinica za elektronski nadzor"

.

Jedna od prednosti "robije" kod kuće je i ta što, kako kažu u Upravi, osuđeni može redovno da ide na posao. Trenutno, broj takvih slučajeva nije zanemarljiv.

"Radno vreme osuđenika na takozvani "kućni zatvor" u većini slučajeva je od sedam do 15 časova. Posle radnog vremena, osuđeni se vraća kući i provodi ostatak vremena u dozvoljenom prostoru", objašnjavaju u Upravi.

Bivša sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Gordana Božilović Petrović kaže da primena elektronskog nadzora još nije doživela puni procvat, ali da je dobro da se primenjuje kada njome može da se ostvari cilj.

"Pogotovo treba imati u vidu da u zatvorima ima dva-tri puta više okrivljenih nego što je to predviđeno", kaže Božilović Petrović. "Pored toga, rasterećuje se i budžet s obzirom na sredstva koja država izdvaja za zatvore. Realno je da će se elektronska narukvica koristiti sve više. Ali trebalo bi voditi računa i o tome da se elektronska narukvica ne koristi samo za one okrivljene koji su poznati javnosti već i za obične ljude.

Do sada je ovu kaznu izdržalo, kažu u Upravi, 273 osuđenih.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2012. 03:28
Nisu svi jednaki pred zakonom. Vezare su uvek postojale, vojsku su izbegli preko nekih komisija, dugove im drzava oprostila, na konkurse nisu izlazili vec dobili posao preko reda, a u zatvor ne idu vec im se stavlja narukvica,a oni kuliraju kod kuce i zezaju se na internetu,gledaju tv,igraju igrice,docekuju drustvo...Blago njima.A napravili zlocin, ili ostetili drzavu za par miliona.
Sreda 05.09.2012. 09:59
Ali se zato ide u zatvor u zamenu za novčanu kaznu sudije za prekršaje, ko nema para da plati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online