Utorak 04.09.2012.
03:01
Večernje novosti

Narukvicu nosi 300 osuđenika

Kazna u kućama umesto u zatvorima: Elektronsku narukvicu nosi 300 osuđenika
 

Ova jedinica obaveštava Centar za monitoring Uprave za izvršenje krivičnih sankcija o svakom pokretu koji osuđeni napravi. Ukoliko osuđeni kojim slučajem napusti svoj "zatvor", Centar za monitoring odmah obaveštava sud, koji ovu vrstu sankcije može da zameni pravim zatvorom.

Na elektronski nadzor mogu da računaju osuđenici koji su osuđeni na kaznu do godinu dana zatvora. Pored toga, uslov je i da u stanu imaju struju i telefonsku liniju, ali i da redovno plaćaju račune kako im te usluge ne bi bile isključene.

Probio led osuđenik iz Kraljeva

Prva presuda sa kaznom kućnog zatvora i elektronskim nadzorom u Srbiji počela je da se izvršava 5. januara prošle godine. Osuđeni Z. J. iz Kraljeva, koji je proglašen krivim za teškog delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, osuđen je na pet meseci zatvora. Naravno, najpoznatija osuđenica je pevačica Svetlana Ražnatović.

Trenutno, nijedan od osuđenika koji su “zaradili” elektronski nadzor ne čeka u redu da izdrži svoju kaznu.

"Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ima dovoljno stanica", kažu “Novostima” u ovom resoru Ministarstva pravde i državne uprave. "Kada Uprava dobije presudu od suda, posle nekoliko dana se određuje poverenik i postavlja se jedinica za elektronski nadzor"

.

Jedna od prednosti "robije" kod kuće je i ta što, kako kažu u Upravi, osuđeni može redovno da ide na posao. Trenutno, broj takvih slučajeva nije zanemarljiv.

"Radno vreme osuđenika na takozvani "kućni zatvor" u većini slučajeva je od sedam do 15 časova. Posle radnog vremena, osuđeni se vraća kući i provodi ostatak vremena u dozvoljenom prostoru", objašnjavaju u Upravi.

Bivša sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Gordana Božilović Petrović kaže da primena elektronskog nadzora još nije doživela puni procvat, ali da je dobro da se primenjuje kada njome može da se ostvari cilj.

"Pogotovo treba imati u vidu da u zatvorima ima dva-tri puta više okrivljenih nego što je to predviđeno", kaže Božilović Petrović. "Pored toga, rasterećuje se i budžet s obzirom na sredstva koja država izdvaja za zatvore. Realno je da će se elektronska narukvica koristiti sve više. Ali trebalo bi voditi računa i o tome da se elektronska narukvica ne koristi samo za one okrivljene koji su poznati javnosti već i za obične ljude.

Do sada je ovu kaznu izdržalo, kažu u Upravi, 273 osuđenih.

2024 © - Vesti online