Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2012.
02:22
Večernje novosti A

Antonić: Davao sam pare ministrima

Dušan Antonić, bivši predsednik Izvršnog odbora Agrobanke, koji je uhapšen među prvima u ovoj aferi, napisao je pismo istražnim organima. Kako saznaju "Novosti" on, pored ostalog, u pismu tvrdi da je novac davao političarima. Nabrojao je pet imena, među kojima su i neki bivši ministri.

Iskazom da je novac davao nekim bivšim ministrima možda želi da se ponudi za svedoka-saradnika: Dušan Antonić
 

Upućeni u dešavanja objašnjavaju ovakav Antonićev potez kao njegovo nuđenje za svedoka-saradnika i izbegavanje odgovornosti za ono što se radilo u ovoj finansijskoj instituciji. Da li će se nekada prvi čovek Agrobanke dogovoriti sa Tužilaštvom za organizovani kriminal o povlašćenom statusu, znaće se narednih nedelja.

- Antonić će morati da potkrepi svoje tvrdnje da je novac davao političarima. Nije dovoljna samo njegova reč. Moraće i da objasni kako su najpovoljnije kredite dobile firme čiji su vlasnici njegov sin Milan i Dušan Sekulić, sin Radosava-Laleta Sekulića - navodi izvor "Novosti" blizak istrazi.

U ovom trenutku istraga kojom je pored Agrobanke, obuhvaćena i Sekulićeva kompanija "Habitfarm" i njene ćerke-firme, uskoro bi mogla da se proširi i na druge finansijske institucije i kompanije. Interesantno je da su neke od njih dobijale povoljne zajmove iako su bile u blokadi!
 

Kako saznajemo, Sekulićeva firma iz "Habit sistema", "Merkjuri internacional", koja je

Sumnjivo

 

Istraga bi uskoro mogla da bude proširena i na "Galeniku" zbog sumnjivih poslova sa "Habitfarmom". Sporan je zakup fabrike lekova "Habitfarma" u Ivanjici, koja je pod hipoteku stavljana kao zalog za uzimanje kredita i kod drugih banaka.

u blokadi od februara 2009, dobila je čak tri kredita - u avgustu iste godine 94 miliona, a četiri meseca kasnije dva od po 400 miliona dinara. Preduzeću "Luton" poslednji kredit od 430 miliona dinara odobren je u vreme blokade novembra 2009. godine.

Jedna od Sekulićevih firmi "Produkt trejd" pozajmicu od 380 miliona dinara iskoristila je da bi odblokirala račun. Ovo preduzeće je u blokadi bilo krajem 2009, sve dok nije uplatilo pozajmljeni novac. Dva meseca kasnije toj firmi, opet u vreme blokade računa, odobren je kredit od 42 miliona dinara.

Sekulićevom preduzeću "Svis intermedikl", čiji je račun bio u blokadi od jula 2009. do marta ove godine, Agrobanka je odobrila nekoliko kredita. Jedan od njih, krajem 2009, iznosio je 400 miliona dinara. I to nije sve. "Svis farmaciji", čiji je račun u blokadi od 21. decembra 2009, Agrobanka je samo nekoliko dana kasnije odobrila kredit od 160 miliona dinara, a naredne godine odobrila zajam od 807 miliona dinara. Za taj kredit pod hipoteku je stavljena imovina Sekulićevog "Novit farma" iz Podgorice, koja nije ni uknjižena.

"Habitfarmu", kome je račun blokiran u martu 2009, u aprilu te godine odobren je kredit od 68 miliona dinara. Sekulićeva kompanija nije, međutim, uzimala samo novac od Agrobanke već i od drugih finansijskih institucija pa će se uskoro krenuti i sa češljanjem njihovih papira.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online