Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 09.08.2012.
08:49
B92, 24 sata A

"Peranović nas nije tukao!"

Bivši štićenik "Crne reke" kaže da nije video sveštenika Branislava Peranovića kako tuče zavisnike, ali da su to redovno činili bivši štićenici.

 "Nikada nisam video da je neki sveštenik digao ruku na zavisnike, to su radili drugi štićenici"
 

Prema rečima sagovornika 24 sata, koji je tražio da mu se ni inicijali ne pominju, bivši štićenici manastira tukli su "neposlušne" zavisnike sve dok ovi ne bi počeli da gube svest i prestajali da vrište i kukaju.

"Ni dan-danas ne mogu da zaboravim stravične jauke koje sam slušao u 'Crnoj reci'", dodaje taj zavisnik od narkotika, koji nakon lečenja u jednom metadonskom centru već godinu dana uspešno apstinira.

On kaže da ga je u rehabilitacioni centar "Crna reka", kojim je tada upravljao Peranović, poslala majka, pre četiri godine, i koja je za to pozajmila pozamašnu sumu novca.

"Nisam doživeo da me tamo iko udari, ali sam svakodnevno prisustvovao nasilju i pitao se kada će doći red na mene. Jednog su toliko udarali pesnicama u stomak i glavu da sam pomislio da neće preživeti. Pobegao sam posle dve nedelje", priča on u telefonskom razgovoru za 24 sata.


Odmah pošto je došao u “Crnu reku”, ubačen je u raspored obaveza koji je podrazumevao spremanje soba, pranje odeće, kuvanje, rad u prirodi, čišćenje, pospremanje. Kako kaže, svako ko je odbijao da uradi bilo šta od navedenog, ko bi se požalio da nema snage ili bi posustajao u radu, bio bi surovo kažnjavan.


"Za te dve nedelje nikada nisam video da je neki sveštenik digao ruku na zavisnike. To su isključivo činili bivši štićenici zavisnici koji su se tu nekada lečili pa su ostali da rade. Nisam ih video da koriste lopate ili bilo šta drugo. Neposlušne zavisnike kažnjavali su pesničenjem, šamaranjem i šutiranjem po celom telu. Bili su neverovatno hladnokrvni. To me je najviše i uplašilo", kaže sagovornik 24 sata.


Iz centra je pobegao posle dve nedelje. Kada je pre dva dana čuo da je Peranović ubio štićenika, ostao je u šoku.

"Za vreme kratkog boravka u “Crnoj reci” nikada nisam video Peranovića da je na nekoga digao ruku. Ne smem ni da pomislim kroz kakve je muke prošao ubijeni zavisnik. Neprestano mislim da sam to mogao biti ja", kaže on.

Podsetimo, protojerej Branislav Peranović, nekada prvi čovek "Crne reke" a doskoro upravnik centra za lečenje bolesti zavisnosti "Sretenje", osumnjičen je da je u ponedeljak uveče udarcem šipkom u glavu usmrtio štićenika centra Nebojšu Zarupca (39) na licu mesta, zbog čega je lišen slobode.

Peranović se nalazi u pritvoru, a na saslušanju kod istražnog sudije izjavio je da se ne oseća krivim za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.08.2012. 09:06
Kao u logoru, a Peranović upravnik logora.
Četvrtak 09.08.2012. 10:10
A pored toliko moralista u Srbiji, koji se zgrazavaju nad navodnim postupkom oca Branka, pitam se koliko njih je imalo bliske susrete sa drogom i da li su uopste svesni da su to mrtvi ljudi i da je hiljade takvih on 'vaskrsao', a doticni nastradali mladic je vec i bio mrtav samo sto jedan deo neinteligentne i neupucene Srbije koji nema pojma o cemu prica moze da stavlja ovakve komentare nazivajuci ovog coveka ubicom, i pitam se koliko je pravedno da on lezi pored onih dilera zbog kojih je uopste ovaj centar i postojao, prema tome ako zelite vec da komentarisete onda bar budite skroz upuceni
Četvrtak 09.08.2012. 11:36
Ovde se mnogo toga nagovestava pored i ispod "svestenickog" plasta. Jednostavno je nemoguce da moze da ima navedenu, oko 50 hiljada € mesecnu zaradu za usluge "lecenja" SAMO od uplata korisnika. Bivsi "bolesnici" da ostanu tu da rade je isto paradoks a MUP Srbije i agencije cute??!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online