Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 16.02.2014.
03:25
D. N. Petrović - Vesti A

Preobraženje narkomana kreće od nule, ne od lopate

Uprkos svemu što se u Duhovno-rehabilitacionom centru Crna reka, udaljenom samo nekoliko stotina metara od istoimenog drevnog manastira, uklesanog u litice planine Mokre gore, dešavalo do pre tri godine (i čuvenom prevaspitavanju štićenika - lopatom), ova "ustanova" koja je sa blagoslovom eparhije Raško-prizrenske osnovana sa ciljem da mlade ljude odvikava od droge i dalje uspešno radi.

Potrebni su nam stručnjaci: Otac Dejan Jakovljević
 

Trenutno se u centru "leči" četrdesetak mladih narkomana iz cele Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije, a interesovanje za dolazak novih štićenika i dalje je - veliko. U poslednje tri godine, od kada je na čelu ove ustanove otac Dejan Jakovljević, kroz Crnu reku je prošlo više stotina mladića, mnogi su se svojim kućama vratili potpuno - izlečeni, neki su na pragu izlečenja, nekima, na žalost, nije bilo spasa.


- Za dve godine ovde nije zabeležen ni najmanji incident, radimo po principu dobrovoljnosti i nikoga ne prisiljavamo, niti da se leči, niti da dođe ovde, svaki štićenik može da ode kad god poželi - kaže otac Dejan i naglašava da Centar očekuju velike promene.

Grade pogone, konkurišu za projekte

Crna reka ovih dana

U budućem rehabilitacionom centru Preobraženje već imaju farmu koza i ovaca, dovoljno svog mleka i mlečnih proizvoda, imaju i plastenike, na poklon su dobili i savremenu pekaru, izgradili su i moderan sportski teren.... Planiraju da izgrade nekoliko manjih proizvodnih pogona i da kod Vlade Srbije i stranih donatora konkurišu za realizaciju nekoliko značajnih projekata.
 

Neki bi, nakon izlečenja, kad bi se zaposlili, ostali ovde da žive, dok su sa nama i uz nas sigurno se više nikada neće vratiti drogi, najviše iskušenje čeka ih, i kad su izlečeni, pri povratku u sredine iz koji su došli, priča otac Dejan Jakovljević.


- Planiramo da, kako bi ubuduće izbegli svako poistovećivanje sa manastirom i crnorečkim bratstvom, promenimo ime u Preobraženje i da stvarno postanemo lečilište, sa mnogo više smeštajnih kapaciteta, u čiji rad će se uključiti i stručnjaci raznih profila. Do sada smo naše štićenike od droge odvikavali: toplom rečju, razgovorima, molitvama, radom i sportskim aktivnostima, ubuduće očekujemo i pomoć stručnjaka svih profila - ističe Jakovljević.

U Crnu reku bi uskoro, na poziv oca Dejana i vladike raško-prizrenskog Teodosija, trebalo da stigne specijalna državna komisija, sastavljena od stručnjaka iz više ministarstava, koja će snimiti uslove i način rada u centru i odlučiti: da li će Preobraženje dobiti državnu dozvolu za rad i kako će ubuduće raditi.

Izgradili svoje terene: Imaju ekipe za sve sportove

- Svaki predlog, svaka sugestija i svaka pomoć stručnjaka i države nama će dobro doći. Važno je da posrnuli mladi ljudi ne budu prepušteni ulici i narko-dilerima, da imaju sigurno utočište i nadu u izlečenje, sve ostalo, uverili smo se u to ovde mnogo puta, dođe na svoje mesto - naglašava Jakovljević.


- Ja sam u Crnoj reci punih pet godina, drogu u ovom periodu nisam ni pomirisao, više i ne pomišljam na to zlo, izlečen sam, ali još sam ovde, jer sam se navikao, a i bojim se: kako ću se snaći kad se vratim u Beograd i kad ponovo na mene navale moji "stari prijatelji - kaže S. B. (28) iz Beograda, koji najviše vremena provodi u radionici duboreza, na molitvama u manastiru i na, kad je lepo vreme, sportskim terenima. Dobro mu, kaže, dođe i seča drva.


U Crnoj reci očekuju da će, kad dobiju sve dozvole i prošire kapacitete i kad uz njih stanu struka i država, broj štićenika narasti bar na 200 i više.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.02.2014. 09:56
Nisam baš siguran da je sve kako piše jer narkomani su ozbiljni bolesnici i budale . Ali SVAKI IZLEČENI JE PLUS za njega samog plus za porodicu i plus za sam centar za rehabilitaciju .
Nedelja 16.02.2014. 16:08
Ozenite se i pravite decu jer sa decom nemate vremena da mislite na svakakve gluposti jer ako ste i malo normalni zivece te za potomstvo a ne za drogu.
Utorak 18.02.2014. 16:10
Čuo sam jednog lekara gde kaže."Jednom narkoman uvek (potencijalni) narkoman".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online