Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 21.06.2012.
12:50
S.J. A

Piramida zločina vodi do Tačija

Zvaničnici Euleksa ozbiljno razmišljaju da dve istrage koje se trenutno vode o trgovini organima na Kosovu spoje u jednu zbog sumnje da je u oba slučaja umešan isti kriminalni klan, a da "piramida" tog zločina vodi sve do vrha prištinskih vlasti.

Vilijams Berns, zamenik američkog državnog sekretara i Hašim Tači
 


Euleks trenutno vodi dve istrage. Prva, poverena specijalnom tužiocu Klintu Vilijamsonu, bavi se događajima u Žutoj kući u Albaniji u periodu od 1998. do 1999. godine kada su navodne žrtve bili kidnapovani Srbi s teritorije Kosova.

Prošlost stiže na naplatu


Nemački list "Hamburger abendblat", u tekstu u kome konstatuje da su i dalje neizmireni mnogi računi od rata 1999. godine, tvrdi da bi Hašim Tači "zbog svoje prošlosti mogao da bude najuren".


- Američki stručnjaci vode istražni postupak protiv Tačija, pošto je prethodno Savet Evrope upozoren na trgovinu organima ubijenih srpskih boraca u ratu na Kosovu. On mora da računa s tim da bi i kao aktuelni premijer mogao da bude optužen za ratne zločine - piše "Hamburger abendblat".

Druga istraga, koju vodi Euleksov tužilac Džonatan Ratel, bavi se trgovinom organima i ilegalnim transplatacijama u bolnici Medikus na putu Priština - Kosovo Polje.

Izvor agencije Srna u Euleksu navodi da "postoje tragovi koji upućuju" da je uzimanje organa vršeno u Žutoj kući uz znanje bivših vođa OVK predvođenih Hašimom Tačijem, a da je već izvesno da su se transplantacije u Medikusu odvijale uz znanje privremene vlade Kosova i njenih zvaničnika.

Isti izvor navodi da se istrage o trgovini organima i ilegalnoj transplantaciji temelje na dokazima koji su prikupljeni u Moldaviji, Rusiji, Turskoj i na Kosovu.

"Svedoci optužbe su naveli da su dolazili na Kosovo pošto su prethodno ugovorili cenu od oko 30.000 evra za bubreg koji je kasnije, kako je istragom utvrđeno, prodavan pacijentima sa zapada po ceni i do 100.000 evra. Optužnicom iz 2011. godine su obuhvaćeni profesor medicinskih nauka na Univerzitetu u Prištini Ljutfi Derviši, osnivač Medikusa Ilir Recaj, turski hirurg Jusuf Somnez i Izraelac Moše Harel, kome se sudi u odsustvu".
 

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije kažu da će za petnaestak dana izaći sa zapanjujućim podacima i saznanjima o trgovini organima, ali da nisu za ideju objedinjavanja istraga.

- Podaci Eeuleksa se u velikoj meri poklapaju sa našim dokazima i saznanjima, ali nama nije cilj da se ta suđenja odvijaju u Prištini, već da se istraga i suđenja odgovornima za trgovinu organa dobije međunarodnu dimenziju i da se formira neki ad hok međunarodni sud za ratne zločine nalik na Haški tribunal - kaže za "Vesti" zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Ugrožena bezbednost istražilaca i svedoka
 

Prema tvrdnjama zvaničnika Euleksa, istraga o Medikusu i sudski postupak su od početka javni, a istraga o zločinima u Žutoj kući obavlja pod oznakama tajnosti zbog bezbednosti specijalnog tužioca i istražioca na terenu.


"Sve dok se ne dobiju stoprocentne garancije teško da se može govoriti o stvarnoj istrazi slučaja Žuta kuća", kaže izvor agencije Srna i dodaje da su upravo bezbednosni razlozi doveli do odlaganja za septembar svedočenja Dika Martija u ovom postupku.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.06.2012. 13:04
Тачи је терористички злочинац! Србија мора да војно неутралише све терористичке кампове јужно од Ибра.
Četvrtak 21.06.2012. 14:21
Ovo je proces koji ce trajati godinama, do tad ce kosovo biti priznata drzava,sa tacijem predsednikom i nebitnom srpskom inicijativom oko bubrega.Jos jedan evropski alibi za priznavanje kosova od strane srbije.
Četvrtak 21.06.2012. 15:46
UĆUTKAĆE GA SAUČESNICI SA ZAPADA PRE HAPŠENJA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online