Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 19.06.2012.
13:27
Beta A

Srpski policajci osuđeni za ubistvo hrvatske porodice

Tužilaštvo za ratne zločine žaliće se na visinu kazne izrečene trojici od četvorice osuđenih za ratne zločine u Belom Manastiru u Hrvatskoj 1991. godine, izjavio je danas zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Specijalni sud u Beogradu

"Ratni zločin ne može da se tretira kao obična krađa. Nema tragova ljudskosti u delima okrivljenih, oni su bez milosti organizovano ubili celu porodicu i nema olakšavajućih okolnosti. Ne znamo zašto je sud ovako postupio, a to ćemo videti kada dobijemo obrazloženje presude", rekao je Vekarić novinarima u Specijalnom sudu.

Četvorica bivših policajaca SUP-a Beli Manastir osuđena su danas pred Odeljenjem Višeg suda za ratne zločine na zatvorske kazne zbog ubistva najmanje šest hrvatskih civila u Hrvatskoj 1991. godine.

Zoran Vukšić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na deset godina, Branko Hrnjak na pet godina zatvora a Velimir Bertić na godinu i po.

Vekarić je rekao da je tužilaštvo zadovoljno kaznom izrečenom Vukšiću, dok će uložiti žalbe zbog kazni izrečenih Strigiću, Hrnjaku i Bertiću.

"U njihovim delima zastupljeni su svi segmenti ratnih zločina - ubistva, fizička i psihička mučenja i zlostavljanja, batine, pljačka, a optužene su jurili poput zečeva pa ih onda tukli", rekao je Vekarić.

Tužilaštvo za ratne zločine je u završnoj reči tražilo da VUkšić bude osuđen na 20 godina zatvora, Strigić na 14 do 15 godina, Hrnjak na 13 do 14 godina, dok je za Bertića tražilo kaznu od tri do četiri godine zatvora.

Sudija Dragan Mirković rekao je prilikom izricanja presude da je sud utvrdio da su optuženi od avgusta 1991. do kraja te godine u Belom Manastiru počinili ratni zločin nad civilima, protivzakonita zatvaranja, zastrašivanje, teror, mučenje i nečovečno postupanje.

Osuđeni su za ubistvo hrvatskih civila Adama Barića, četiri člana porodice Čičak i ubistvo nenaoružanog starca Ive Maleke. Sud je utvrdio da su optuženi civile tukli pendrekom, terali ih da pevaju četničke pesme, pretili im da će ih "operisati nožem", izbijali im zube, terali ih da se međusobno tuku i gurali im pištolj u usta.

Oštećeni su upućeni da nadoknadu štete ostvare u parničnom postupku. Stranke u postupku mogu da ulože žalbu na prvostepenu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine Srbije taj krivični predmet Županijskog suda u Osijeku, na osnovu Sporazuma o saradnji u gonjenju učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.06.2012. 13:31
У рату се види ко је човјек а ко монструм, такви ће убити не гледајући које си нације, вјере или боје.
Utorak 19.06.2012. 13:54
Stoku na doživotnu robiju !
Sreda 20.06.2012. 04:16
Govna i nista drugo. Treba im oduzeti rodne listove i zabraniti im da se izjasnjavaju kao Srbi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online