Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.06.2012.
13:05
Ekipa "Vesti" A

Kriminalci vladaju Balkanom

Čak i da specijalni tim Euleksa i tužioca Džona Klinta Vilijamsona nikad ne nađe krivične dokaze za trgovinu organima u Albaniji i na Kosovu, ostaje nepobitna činjenica da izveštaji obaveštajnih službi Nemačke, Francuske i SAD, koji se sada mogu pročitati i na internetu, još od početka devedesetih godina govore o glavnim političkim liderima na Kosovu kao o šefovima organizovanog kriminala i trgovine drogom. Kako je moglo da se dogodi da zapadne demokratije izaberu mafijaše kao svoje političke partnere i saveznike?

ORGANIZOVAN KRIMINAL PUSTIO DUBOKE KORENE: Žan Fransoa Gejro

Zbog zakona ćutanja u evropskim institucijama i vladama, izveštaj Dika Martija u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o trgovini organima u Albaniji i na Kosovu - odjeknuo je krajem 2010. godine kao bomba u zapadnoj javnosti.

Dva ugledna evropska kriminologa i sagovornici "Vesti" - Francuz Žan Fransoa Gejro i Belgijanac Fransoa Farsi, obojica aktivni policajci u činu pukovnika, smatraju da Marti zapravo ništa naročito novo nije otkrio već je rekao ono što su svi znali i o čemu su svi ćutali - da je bivše rukovodstvo OVK-a, koje je postalo rukovodstvo države Kosovo - zapravo deo svima poznate mafije.
 

U evropskom parlamentu, u nezvaničnom razgovoru na ovu temu, poslanici priznaju da je stanje na Balkanu žalosno uprkos činjenici da Hrvatska iduće godine i zvanično postaje nova članica EU. U Bosni i Hercegovini, 17 godina posle rata, država uopšte ne funkcioniše, u Albaniji nema značajnih poboljšanja, na Kosovu su institucije "od kartona" i caruje organizovani kriminal, u Srbiji je politička situacija i orjentacija nejasna, korupcija sveprisutna, a u Makedoniji je zastoj još od 2005. godine kad je država zvanično postala kandidat za članstvo u EU. Uprkos povoljnim izveštajima u institucijama EU, opšte je mišljenje da je Crna Gora "mafijaška država", protiv čega se vlada u Podgorici trenutno bori tužeći novinare kao što je, na primer, ovih dana podnela tužbu protiv Bi-Bi-Sija (BBC).
 

"To što su ljudi za koje se zna da imaju veze sa organizovanim kriminalom bili i još su, politički partneri Zapada, to je prosto - politika. Igrate sa devojkama koje su na podijumu, a ne sa onima koje nisu", pragmatično nam je objasnio sagovornik iz Evropskog parlamenta, podsećajući da je i "Milošević mogao da bude uhapšen mnogo ranije, ali je i on dugo bio - nezaobilazni politički partner".

Kriminalne mreže su takve sile da od njih drhte države i to nije slučaj samo na Balkanu. Poznati francuski kriminolog Žan- Fransoa Gejro, šef odeljenja za borbu protiv finansijskog kriminala u francuskoj policiji, delimično se bavi i ovim pitanjem u svojoj najnovijoj knjizi "Geostrategija kriminala", objavljenoj nedavno u Parizu.

"Pitanje kriminala u Evropi nije novo. Ipak, pad Berlinskog zida i krah komunizma dali su mu novu aktuelnost. Taj važan događaj bio je izuzetno snažan podsticaj kriminalu. Zemlje centralne Evrope i Balkana doživele su ubrzanu kriminalizaciju kako u državnim strukturama tako i u građanskom društvu. Rušenjem komunizma oslobodile su se stare kriminalne snage koje su bile zamrznute i izazvano je stvaranje novih", objašnjava Gejro u razgovoru za "Vesti". 

Za 20 godina stvoreno sedam država


Analizirajući stanje na Balkanu, Žan-Fransoa Gejro primećuje da je za 20 godina na teritoriji jednakoj polovini Francuske stvoreno sedam država koje su odmah postale plen krupnog kriminala.


"Ovde imamo primer kakve društvene i državne anomalije proizvodi ubrzano cepanje države. Ako dodamo Albaniju i njen kosovski "privezak" koji se samoproglasio nezavisnim i dalje na istoku Bugarske, kriminalna slika te nove Evrope je kompletna", kaže Gejro.


On dodaje da je "tu uključena i Crna Gora, zemlja kandidat za članstvo u NATO, koja je jedna gangsterizovana država". 


Začarani krug


Sagovornik "Vesti" iz Evropskog parlamenta kaže da svi znaju da nema napretka bez obračuna sa kriminalom koji manje-više u šaci drži sve političke vlasti na Balkanu. Problem je kako se obračunati?


"To treba da učine države same, a one za to nemaju snage", kaže naš sagovornik iz Evropskog parlamenta i zaključuje da se tu "krug zatvara".


Crna Gora je Narkonegro


Žan-Fransoa Gejro objašnjava zašto je Crna Gora najkriminalizovanija zemlja i u isto vreme ona o kojoj se najmanje govori.


"Reč je o jednoj skoro savršenoj laboratoriji devijantne države. Crna Gora je mala država sa 700.000 stanovnika, čiju polovinu ukupnog državnog proizvoda skoro zvanično čine prihodi od kriminalne trgovine: cigareta, droge, oružja, trgovine ljudima itd. Crna Gora ili Montenegro, kako u Podgorici vole da se zovu, dobila je simptomatičan nadimak - Narkonegro. Za prvim premijerom lično, Italija je raspisala poternicu. Zbog ilegalne trgovine cigaretama dao je ostavku u decembru 2010. godine omogućivši tako svojoj zemlji da dobije željeni status kandidata za prijem u EU. Tako je spasena fasada poštovane države", kaže Gejro. 

POVEZANE VESTI

Utorak 19.06.2012. 16:26
Ово наравно и ми одавно знамо, али зашто се не пише о томе ко влада тзв "западом"...зашто се не пише да тамо владају масони, педеррски лоби, језуитски (Ватикански) лоби и остали похлепни шљам. Или једино ако не желе да наседнемо на то да су они "културни" криминалци, образовани, начитани итд. Нек се зна да западом владају још већи изопаченици, једино што тамо има више простора за обичног човека и привредника да у економском смислу напредује...али је морално посрнуће огромно јер је такорећи легализовано и институционално брањено!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online