Utorak 19.06.2012.
13:05
Ekipa "Vesti"

Kriminalci vladaju Balkanom

ORGANIZOVAN KRIMINAL PUSTIO DUBOKE KORENE: Žan Fransoa Gejro

Zbog zakona ćutanja u evropskim institucijama i vladama, izveštaj Dika Martija u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o trgovini organima u Albaniji i na Kosovu - odjeknuo je krajem 2010. godine kao bomba u zapadnoj javnosti.

Dva ugledna evropska kriminologa i sagovornici "Vesti" - Francuz Žan Fransoa Gejro i Belgijanac Fransoa Farsi, obojica aktivni policajci u činu pukovnika, smatraju da Marti zapravo ništa naročito novo nije otkrio već je rekao ono što su svi znali i o čemu su svi ćutali - da je bivše rukovodstvo OVK-a, koje je postalo rukovodstvo države Kosovo - zapravo deo svima poznate mafije.
 

U evropskom parlamentu, u nezvaničnom razgovoru na ovu temu, poslanici priznaju da je stanje na Balkanu žalosno uprkos činjenici da Hrvatska iduće godine i zvanično postaje nova članica EU. U Bosni i Hercegovini, 17 godina posle rata, država uopšte ne funkcioniše, u Albaniji nema značajnih poboljšanja, na Kosovu su institucije "od kartona" i caruje organizovani kriminal, u Srbiji je politička situacija i orjentacija nejasna, korupcija sveprisutna, a u Makedoniji je zastoj još od 2005. godine kad je država zvanično postala kandidat za članstvo u EU. Uprkos povoljnim izveštajima u institucijama EU, opšte je mišljenje da je Crna Gora "mafijaška država", protiv čega se vlada u Podgorici trenutno bori tužeći novinare kao što je, na primer, ovih dana podnela tužbu protiv Bi-Bi-Sija (BBC).
 

"To što su ljudi za koje se zna da imaju veze sa organizovanim kriminalom bili i još su, politički partneri Zapada, to je prosto - politika. Igrate sa devojkama koje su na podijumu, a ne sa onima koje nisu", pragmatično nam je objasnio sagovornik iz Evropskog parlamenta, podsećajući da je i "Milošević mogao da bude uhapšen mnogo ranije, ali je i on dugo bio - nezaobilazni politički partner".

Kriminalne mreže su takve sile da od njih drhte države i to nije slučaj samo na Balkanu. Poznati francuski kriminolog Žan- Fransoa Gejro, šef odeljenja za borbu protiv finansijskog kriminala u francuskoj policiji, delimično se bavi i ovim pitanjem u svojoj najnovijoj knjizi "Geostrategija kriminala", objavljenoj nedavno u Parizu.

"Pitanje kriminala u Evropi nije novo. Ipak, pad Berlinskog zida i krah komunizma dali su mu novu aktuelnost. Taj važan događaj bio je izuzetno snažan podsticaj kriminalu. Zemlje centralne Evrope i Balkana doživele su ubrzanu kriminalizaciju kako u državnim strukturama tako i u građanskom društvu. Rušenjem komunizma oslobodile su se stare kriminalne snage koje su bile zamrznute i izazvano je stvaranje novih", objašnjava Gejro u razgovoru za "Vesti". 

Za 20 godina stvoreno sedam država


Analizirajući stanje na Balkanu, Žan-Fransoa Gejro primećuje da je za 20 godina na teritoriji jednakoj polovini Francuske stvoreno sedam država koje su odmah postale plen krupnog kriminala.


"Ovde imamo primer kakve društvene i državne anomalije proizvodi ubrzano cepanje države. Ako dodamo Albaniju i njen kosovski "privezak" koji se samoproglasio nezavisnim i dalje na istoku Bugarske, kriminalna slika te nove Evrope je kompletna", kaže Gejro.


On dodaje da je "tu uključena i Crna Gora, zemlja kandidat za članstvo u NATO, koja je jedna gangsterizovana država". 


Začarani krug


Sagovornik "Vesti" iz Evropskog parlamenta kaže da svi znaju da nema napretka bez obračuna sa kriminalom koji manje-više u šaci drži sve političke vlasti na Balkanu. Problem je kako se obračunati?


"To treba da učine države same, a one za to nemaju snage", kaže naš sagovornik iz Evropskog parlamenta i zaključuje da se tu "krug zatvara".


Crna Gora je Narkonegro


Žan-Fransoa Gejro objašnjava zašto je Crna Gora najkriminalizovanija zemlja i u isto vreme ona o kojoj se najmanje govori.


"Reč je o jednoj skoro savršenoj laboratoriji devijantne države. Crna Gora je mala država sa 700.000 stanovnika, čiju polovinu ukupnog državnog proizvoda skoro zvanično čine prihodi od kriminalne trgovine: cigareta, droge, oružja, trgovine ljudima itd. Crna Gora ili Montenegro, kako u Podgorici vole da se zovu, dobila je simptomatičan nadimak - Narkonegro. Za prvim premijerom lično, Italija je raspisala poternicu. Zbog ilegalne trgovine cigaretama dao je ostavku u decembru 2010. godine omogućivši tako svojoj zemlji da dobije željeni status kandidata za prijem u EU. Tako je spasena fasada poštovane države", kaže Gejro. 

2024 © - Vesti online