Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 06.06.2012.
11:06
24 Sata A

Na srpskim njivama cveta marihuana

Srbija je jedna od vodećih država istočne Evrope po uzgoju marihuane - domaćeg kanabisa ali i skanka, koji se gaji u specijalnim laboratorijama, pokazuju podaci policije ali i Međunarodnog odbora za borbu protiv narkotika UN .

Domaća proizvodnja marihuane najčešće u zabačenim njivama, daleko od puta

Domaća proizvodnja uglavnom se odvija u ruralnim sredinama, i to u zabačenim njivama, gde je moguće zasaditi veću količinu kanabisa.

- Dilerima koji se bave ovim poslom bitno je da njive budu u blizini vode, koja je neophodna za uzgoj kanabisa, i da budu što udaljeniji od puta, kako bi rizik da budu otkriveni bio što manji - kaže za “24 sata” izvor iz MUP Srbije. On navodi da srpska policija godišnje otkrije oko 20 hektara zasada konoplje, a da je ovaj “posao” najaktuelniji u oblasti oko Velike Morave. Zasadi konoplje otkrivaju se ili pojačanom policijskom kontrolom terena, ali i po prijavama.

Zasadi kanabisa na Zvezdari


Srpska policija je prošlog meseca na Zvezdari otkrila laboratoriju u kojoj je bilo 250 kilograma skanka spremljenog za prodaju i 200 kilograma kanabisa u zasadima.

- Građani često sami zovu policiju i prijavljuju sumnjive zasade na njivama. Policija je dosta slučajeva otkrila i prateći dilere, koji marihuanu prodaju na ulici, a koja potiče za domaćih zasada - kaže naš izvor. On objašnjava i da je dilerima ovaj posao dosta unosniji od kupovine “albanske trave” koja u Srbiji stiže preko Crne Gore, BiH i Kosmeta.

- Kilogram “albanke” košta 2.000 evra, dok je domaća duplo jeftinija. Sa njiva, ona se dalje rastura po uličnom narko-tržištu, u paketićima od po dva, tri grama koja se prodaju za po 400 dinara - kažu u policiji.

Najveću zarada, kad je u pitanju ova vrsta narkotika, donosi veštačka proizvodnja skanka, koji je po THC vrednosti daleko jači od obične marihuane, a samim tim, i skuplji. Laboratorije se, zbog neophodne infrastrukture uglavnom opremaju u gradovima, mada je, prema podacima policije, ovakvog gajenja marihuane bilo i po udaljenim salašima po Vojvodini. Struja i voda u ovom poslu su neophodni, a često se laboratorije otkrivaju i po enormnoj potrošnji struje.

- U većini slučajeva, laborato­rije rade non-stop, lampe koje obezbeđuju rast zasada su uključene dan i noć, zalivanje se obezbeđuje specijalnim prskalicama, i na taj način se godišnje obezbedi po nekoliko berbi - kaže naš izvor, navodeći da se s jedne stabljike u veštačkim uslovima može dobiti oko sto grama skanka.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.06.2012. 11:14
Ако у владу уђе наркобос, још ће и подстицај да уведе по стабљици.
Četvrtak 07.06.2012. 11:52
Kukuruz nije In. inače jedna baka u komšiluku je uzgajala u saksiji konoplju, kao sobnu biljku. nije znala zašto se to koristi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online