Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.03.2012.
16:45
Mondo A

Bombom na tajnog agenta OVK

Ručna bomba se odbila o prozor kuće Naima Mifratija i neeksplodirana pala u dvorište, svega nedelju dana pošto je bivši agent tajne službe OVK, ŠIK-a, svedočio o svojoj ulozi u seriji politički motivisanih ubistava koje je ta služba počinila posle rata 1999. godine.

Tajni agent OVK Naim Miftari

Bombaški napad na Naima Miftarija, bivšeg agenta tajne službe OVK. Ručna bomba pogodila prozor i odbila se u dvorište. Incident potvrdila kosovska policija.

"Čuo sam kako puca staklo. Ručna bomba nije eksplodirala... Video sam trojicu mladića kako beže. Mislio sam da su bacili kamen... Tek ujutro sam shvatio da je to bila bomba", rekao je Miftari prištinskim medijima, a prenosi RTS.

Nakon toga, pripadnici kosovske policije i Euleksa su pretraživali dvorište nekoliko sati.

Prošle srede, Miftari je odgovarao na pitanja dvojice tužilaca Euleksa u vezi serije politički motivisanih ubistava koja su potresala Kosovo 1999. i 2000. godine, kao i svojim vezama sa Kadrijem Veselijem, bivšim šefom ŠIK-a.

ŠIK je formiran početkom sukoba na Kosovu, uz pomoć istoimene albanske obaveštajne službe, uglavnom da bi učvrstio lidersku poziciju Hašima Tačija i neutralisao sve ostale pretenedente na Tačijevo mesto, kojih je, tokom sukoba i neposredno posle njih, bilo sijaset.

Osim desetak albanskih agenata, angažovanih još 1998. godine, na čelu kosovskog ŠIK-a bili su Azem Sulja i Džavit Haliti i Kadri Veseli, koji su, osim eliminacije potencijalnih rivala, nabavljali oružje za potrebe OVK.

Prvo značajno i nikada rasvetljeno ubistvo osoba bliskih DSK-u Ibrahima Rugove jeste smrt Ahmeta Krasnićija, nekadašnjeg pukovnika JNA, koji je ubijen u leto 1998. godine, u Tirani. Krasnići je bio ključni čovek u formiranju "Oružanih snaga Republike Kosova", FARK, formacije za čije je akcije kosovska vlada u egzilu Bujara Bukošija izdvojila 4,5 miliona dolara i koja je, suštinski, predstavljala ozbiljniog rivala OVK.

Prema zapadnim izveštajima, Krasnići je ubijen u zajedničkoj akcija albanskih i obaveštajaca OVK.

Posle Krasnićija, ubijena su još dva lokalna komandanta OVK koji su se, navodno, suprotstavili Tačijevom autoritetu, pisao je kasnije Njujork tajms, dodajući da su Agim Ramadani i Salji Čeku bili ubijeni u "insceniranim zasedama srpske policije".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.03.2012. 16:55
Eulex ispituje taci ubija, saradnja na visikom medjunarodnom nivou, nema sta. respekt.
Četvrtak 22.03.2012. 18:17
Бомба није експлодирала...нису ни извукли осигурач. То ме подсети на случај када су у једно село поред Подујева први пут донели моторну тестеру... срећни власник је упалио испред куће сео на њу и дао пун гас, са намером да се одвезе у шуму...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online