Četvrtak 22.03.2012.
16:45
Mondo

Bombom na tajnog agenta OVK

Tajni agent OVK Naim Miftari

Bombaški napad na Naima Miftarija, bivšeg agenta tajne službe OVK. Ručna bomba pogodila prozor i odbila se u dvorište. Incident potvrdila kosovska policija.

"Čuo sam kako puca staklo. Ručna bomba nije eksplodirala... Video sam trojicu mladića kako beže. Mislio sam da su bacili kamen... Tek ujutro sam shvatio da je to bila bomba", rekao je Miftari prištinskim medijima, a prenosi RTS.

Nakon toga, pripadnici kosovske policije i Euleksa su pretraživali dvorište nekoliko sati.

Prošle srede, Miftari je odgovarao na pitanja dvojice tužilaca Euleksa u vezi serije politički motivisanih ubistava koja su potresala Kosovo 1999. i 2000. godine, kao i svojim vezama sa Kadrijem Veselijem, bivšim šefom ŠIK-a.

ŠIK je formiran početkom sukoba na Kosovu, uz pomoć istoimene albanske obaveštajne službe, uglavnom da bi učvrstio lidersku poziciju Hašima Tačija i neutralisao sve ostale pretenedente na Tačijevo mesto, kojih je, tokom sukoba i neposredno posle njih, bilo sijaset.

Osim desetak albanskih agenata, angažovanih još 1998. godine, na čelu kosovskog ŠIK-a bili su Azem Sulja i Džavit Haliti i Kadri Veseli, koji su, osim eliminacije potencijalnih rivala, nabavljali oružje za potrebe OVK.

Prvo značajno i nikada rasvetljeno ubistvo osoba bliskih DSK-u Ibrahima Rugove jeste smrt Ahmeta Krasnićija, nekadašnjeg pukovnika JNA, koji je ubijen u leto 1998. godine, u Tirani. Krasnići je bio ključni čovek u formiranju "Oružanih snaga Republike Kosova", FARK, formacije za čije je akcije kosovska vlada u egzilu Bujara Bukošija izdvojila 4,5 miliona dolara i koja je, suštinski, predstavljala ozbiljniog rivala OVK.

Prema zapadnim izveštajima, Krasnići je ubijen u zajedničkoj akcija albanskih i obaveštajaca OVK.

Posle Krasnićija, ubijena su još dva lokalna komandanta OVK koji su se, navodno, suprotstavili Tačijevom autoritetu, pisao je kasnije Njujork tajms, dodajući da su Agim Ramadani i Salji Čeku bili ubijeni u "insceniranim zasedama srpske policije".

2024 © - Vesti online