Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 16.03.2012.
10:43
Blic A

Roditelji strahuju od đaka-silovatelja, ne puštaju decu u školu

Roditelji đaka požarevačke osnovne škole “Kralj Aleksandar Prvi” već tri dana deci ne dozvoljavaju da pohađaju nastavu. Razlog je što je u odeljenje njihove dece premešten učenik B. R. (13), osumnjičen da je seksualno zlostavljao druga iz odeljenja u januaru za vreme velikog odmora. Dok se ne iseli iz te sredine, roditelji su poručili da svoju decu neće slati u školu.

Foto: Arhiva
 

Na vanrednom roditeljskom sastanku, koji je održan 2. marta, roditelji su se dogovorili da direktoru škole upute zahtev da B. R. iseli iz razreda njihove dece. Oni su tada zapretili da decu neće slati na nastavu ukoliko B. R. do 9. marta ne bude premešten iz njihovog odeljenja.

Mlađima suditi kao u Engleskoj

- U Srbiji bi trebalo što pre promeniti zakon da mlađi od 14 godina koji naprave neko krivično delo idu zajedno sa roditeljima na psihoterapije, a u slučaju da ponove bilo kakvo krivično delo, postaju odgovorni kao i punoletnici - kaže za “Blic” Dobrivoje Radovanović, bivši direktor Instituta za kriminologiju.

Ako ponovi krivično delo, on se više ne tretira kao zaštićen pred zakonom i može da dobije kaznu zatvora kao i neko ko ima 20 godina.

- U Engleskoj je tako sa decom od 10 godina pa naviše. To je zbog toga što je neko sa 13 godina već snažan da može da prebije bilo koju ženu ili da napravi bilo koje drugo krivično delo, a mi ga spasavamo sankcije. Za to je kriv zakon i ništa drugo. Mora se postaviti zakon tako da ovakvih slučajeva bude što manje - kaže Radovanović.

Kako se to nije desilo do tog dana, roditelji ne šalju decu u školu i tvrde da dok se njihov zahtev ne ispuni, sedmaci neće dolaziti na nastavu i da to čine iz bezbednosnih razloga. Direktor škole Goran Seger kaže da on bez saglasnosti roditelja, odnosno staratelja B. R, nema pravo da tog učenika premesti.


- Tačno je da već treći dan većina učenika ne dolazi na nastavu. U sredu je u tom odeljenju bilo samo šest učenika, a 22 ih nije došlo. O tome sam upoznao prosvetnu inspekciju i školsku upravu Ministarstva prosvete u Požarevcu. Po zakonu ja nemam pravo da tog učenika bez saglasnosti roditelja, odnosno staratelja, premestim u drugu školu. Na osnovu sprovedenog disciplinskog postupka B. R. je kažnjen smanjenjem ocene iz vladanja i premeštanjem u drugo odeljenje - rekao je juče za “Blic” direktor Seger.

U Školskoj upravi Ministarstva prosvete u Požarevcu kažu da se roditelji u ovom slučaju “igraju decom” i da njihov ultimatum neće dovesti do ispunjenja njihovog zahteva.


- Tvrdim da su deca u školi bezbedna i da ne postoji bojaznost roditelja za svoju decu jer je u toj školi bezbednost baš zbog tog slučaja podignuta na najviši nivo. Sa tim učenikom posebno rade profesori i pedagozi i cela situacija je pod kontrolom. Direktor nema pravo da učenika premesti u drugu školu. Roditelji koji deci ne dozvoljavaju da idu u školu krše zakon jer su deca istrgnuta iz sredine kojoj pripadaju. Apelujem na roditelje da decu puste na nastavu jer su ona zaista bezbedna. U ovom slučaju deca gube nastavu, a profesori nisu u obavezi da im časove nadoknade. Ukoliko roditelji i dalje budu odbijali da decu pošalju na nastavu, prvi korak biće da ih inspekcija materijalno kazni. Nadam se da će preovladati razum i da do toga neće doći. Najgore bi bilo za učenike da na kraju školske godine polažu razrednu nastavu - kaže Vesna Zdravković, načelnica Školske uprave u Požarevcu.

POVEZANE VESTI

Petak 16.03.2012. 11:27
Министарство просвете, као и судство, немају појма шта да раде у оваквим случајевима и покушавају да се праве блесави и проблеме гурају под тепих. Овакви и слични проблеми се не решавају празним говоранцијама, него законима, прописима и конкретним акцијама. Ево још једне прилике политичарима да покажу колико су способни да решавају реалне ситуације и проблеме и истакну се. Владајућа гарнитура би ме, искрено, забезекнула кад би успела да успешно решава овакве случајеве, али да видимо...Родитељи су у праву - овакав проблем се не решава правећи се да ништа није било.
Petak 16.03.2012. 15:16
Ne postoji drugi način koji će uprava škole razumeti, ne puštati decu u školu sve dok se mali silovatelj ne izdvoji iz razreda. Treba da budu složni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online