Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 08.03.2012.
06:05
Blic A

Bahati vozači jači od zakona i države

Samo za prvih sedam dana marta u saobraćaju u Srbiji je poginulo čak četvoro, a povređeno je šestoro ljudi. Broj stradalih na putevima se ne smanjuje, a očekivani efekti Zakona o saobraćaju, koji je usvojen pre dve godine, praktično - ne postoje.

Niko ne odgovara za stravične posledice saobraćajnih nesreća
 

Najveću odgovornost za ovakvo stanje u saobraćaju snosi upravo država i njene institucije, jer još ne postoje sistemska rešenja i potrebni pravilnici, pa je potpuno neupotrebljivo čak 40 odsto zakona, tvrde stručnjaci, ukazujući na niz poraznih činjenica.

Zabrinjavajuća je činjenica da lokalne samouprave grubo krše zakon, jer od svake naplaćene kazne 30 odsto sredstava moraju da odvoje za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Taj propis krši oko 80 lokalnih samouprava u Srbiji, a na to žmure i inspekcije i tužilaštvo. Takođe, opštine su dužne da formiraju stručne komisije koje bi brinule o saobraćaju, ali to u većini opština ne postoji, a tamo gde postoji nema nikakvih rezultata.

Koordinaciono telo koje treba da bude sačinjeno od ministara unutrašnjih poslova, zdravstva, pravde, infrastrukture formirano je sa 20 meseci zakašnjenja i još je na formalnom nivou, iako mu je glavna uloga da brzo rešava najveće probleme na terenu.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ističe da je problem i Agencija za bezbednost, koja je formirana takođe godinu dana kasnije, a očekivani rezultati su izostali.

"Agencija formalno radi, ali njen osnovni zadatak je da sprovodi edukativne kampanje i u tome se nije napredovalo. Imali su nekoliko uopštenih edukacija, ali ne onih najvažnijih o vezivanju pojasa, smanjenju brzine ili protiv upotrebe alkohola. Agencija praktično nema funkciju", kaže za "Blic" Okanović.

Naime, najveći problem u primeni Zakona o bezbednosti saobraćaja, usvojenog u decembru 2009, jeste u tome što nedostaju prateći pravilnici i podzakonski akti.

Recimo, poslanici Skupštini ne usvajaju Pravilnik o obuci vozača i auto-školama, oko

160.000 novih vozačkih dozvola izdato je u poslednje dve godine po sistemu obuke starom 30 godina, iako imamo novi zakon.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.03.2012. 08:46
Ma bitno je da agencije za sve i svasta zaposljavaju i kurtu i murtu i od naroda uzimaju velike pare a to sto su nam putevi ko u avganistanu i sto nam narod gine ko zecevi to njih boli uvo
Četvrtak 08.03.2012. 09:25
Moraju se oduzimati dozvole dozivozno onima koji jure kao sumanuti..Nocu se cesto odrzavaju i trke tih ludaka! Pitanje je samo dana kada ce neko nastradati ako ih ostave na putu.
Četvrtak 08.03.2012. 09:14
Koja Drzava ZUTI JE UPROPASTILI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online