Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 03.03.2012.
19:05 >> 19:13h
24sata.rs A

"Korokodil" pojeo kožu Novosađanki

Prva žrtva veoma opasne droge "krokodil" u Srbiji zabeležena je u Novom Sadu. U novosadsku bolnicu primljena je devojka kojoj su se otvorile žive rane na koži od šake do lakta. Ona kaže da je drogu ušmrkala, misleći da je u pitanju heroin. U policiji kažu kako znaju za ovu drogu, ali navode da nemaju saznanja o tome da se ona pojavila na tržištu u Novom Sadu.

Foto: Arhiva

Droga "krokodil" poznata je po tome što izaziva jezive posledice, jer razara kožu i tkivo, koje zahvata nekroza i gangrena.

Psihijatar dr Branka Bjelica kaže kako je imala pacijentkinju koja je dugogodišnji heroinski zavisnik, pa da je i tog puta mislila da je kupila supstancu koju dugo koristi.


"Devojka je rekla da nije koristila iglu, nego je supstancu ušmrkala. Međutim, njoj se potpuno otvorila podlaktica jedne ruke, od zgloba do lakta, sa unutrašnje strane. Koža je postala nekrotična i potpuno je pukla, a ispod kože je imala rupu, kao da je nestao jedan mišić. Sudeći po izgledu te devojke, posledicama koje je izazvala droga i onome što mi je poznato o 'krokodilu', sve to govori da je ona umesto heroina kupila 'krokodil'", kaže dr Branka Bjelica i dodaje kako je to jedini slučaj sa kojim se ona srela i gde je videla posledice uzimanja ove droge.

"Heroin za siromašne"

 

Direktor Centra za odvikavanje od droge "Raskršće" Saša Ivanović rekao je da u tom centru nisu imali slučaj narkomana koji su uzimali "krokodil", ali su imali jednog mladića iz Rusije koji im je rekao da je jedini razlog zašto nije uzimao tu drogu to što je imao para da kupi heroin.

Ivanović je ocenio da ima razloga za zabrinutost i u Srbiji, kada je upotreba "krokodila" u pitanju.

 

"Krokodil" je droga koja se pravi u kućnoj radinosti, "od svega i svačega", odnosno od brojnih teških metala, snažnih otrova i analgetika.

 

Pojedini sastojci "krokodila" mogu napasti koštano tkivo, a neminovno je da usled duže zloupotrebe dolazi do smrtnog ishoda.

Kako objašnjava ova doktorka, njena pacijentkinja je zbog otvorene rane koju je imala na ruci, na kraju otišla kod hirurga, koji ju je pitao gde je mesto na koje se ubola i nije mogao da veruje kako je droga mogla da napravi takve posledice bez uboda.

"Zaista bi bilo logičnije da postoji mesto uboda, jer bi to onda bolje objasnilo nekrozu. Ono što može da se sazna o ovoj drogi je da je stigla iz Rusije i da uvek izaziva otvorene rane na rukama i nogama, na preponama i sa unutrašnje strane laktova i podlaktica", navodi dr Bjelica i napominje kako se ovaj slučaj desio u trenutku kada je heroin bio skup, a objašnjava i da se "krokodil" pravi tako što se kombinuju različite supstance, među kojima su i neki teški metali.


Rukovodilac grupe za suzbijanje narkomanije u Policijskoj upravi Novi Sad, Duško Đukić kaže kako nisu čuli da je "krokodil" stigao na naše tržište.


"Znamo da je u pitanju droga koja pravi žive rane na koži i da je veoma opasna, kao i da je nastala u Rusiji. Znamo i da su zastrašujuće posledice koje ona izaziva, jer pravi žive, otvorene rane na telu. Međutim do sada nismo imali saznanje da se ona pojavila na našem tržištu. Pri tome, veliko je i pitanje ako bismo i naišli na supstancu, da li bismo mogli da je okarakterišemo kao drogu, jer ne znamo šta se u njoj nalazi", objašnjava Duško Đokić.

POVEZANE VESTI

HRONIKA Droga kosi decu
Subota 03.03.2012. 19:20
Eto nesto dobro i iz Rusije! Kazem dobro jer joj vise nece past na pamet da petlja sa sintetickim drogama..
Nedelja 04.03.2012. 12:02
ova vest je bila da se procita na b92 ali su je prekinuli i nisu ponavljali vise, kao da ne zele da se zna
Nedelja 04.03.2012. 09:57
Nisam nigde video koliko godina ima devojka,nadam se da nije dete. Ako je odrasla onda mi nije zao kao i svih ostalih narkomana. Sami su birali svoj put!!! Zao mi je njihovih najblizih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online