Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.02.2012.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

"Teroristi" na sudu 20 godina

U Višem sudu u Novom Pazaru nedavno je odloženo i 108. ročište 25-orici Bošnjaka iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, mahom bivših funkcionera i aktivista SDA, koje ovdašnje Više javno tužilaštvo pune dve decenije "goni" zbog: ugrožavanja teritorijalnog integriteta bivše Jugoslavije, pripremanja oružane pobune u Sandžaku i nezakonitog posedovanja većih količina vatrenog oružja.

NEMA KRAJA AGONIJI: Optuženi ispred zgrade suda u novom Pazaru
 


Na odloženom 108. ročištu pojavilo se samo desetak optuženih, dvojica su u međuvremenu preminula, Sulejman Ugljanin je postao ministar u Vladi Srbije, a Šemsudin Kučević visoki funkcioner u Beogradu, neki se nalaze u inostranstvu, a neki su, pošto su odgovarali samo za nezakonito posedovanje pušaka i drugog vatrenog oružja, već oslobođeni.
 

Ova grupa uhapšena je krajem 1993. godine, Sulejman Ugljanin se pre hapšenja sklonio u Tursku, ostali su, posle maratonskog suđenja u Okružnom sudu u Novom Pazaru, 1994. godine proglašeni krivima i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Međutim, Vrhovni sud Srbije poništio je 1996. godine presudu Okružnog suda u Novom Pazaru i naložio je ponavljanje procesa koji, iako je od tada prošlo 15 godina, još traje, tek je na početku i sa malim izgledima da uskoro bude okončan.

Svi optuženi, sem Sulejmana Ugljanina, koji ni dana nije bio u zatvoru, tvrde da su prošli neviđenu torturu, da je proces bio politički i montiran, da su žrtve režima Slobodana Miloševića, a da ni sadašnja vlast u kojoj je i njihov bivši "šef" Sulejman Ugljanin, neće to da prizna. Upravo zbog toga, kažu oni, suđenje traje toliko dugo i ne nazire mu se kraj.

TVRDE DA SU NEVINI: Rifat Dupljak (prvi selva) i drugi optuženi
 


- Nevini smo, žalili smo se na mnoge adrese, pisali mnogim važnim ljudima, pa i predsedniku Srbije Borisu Tadiću, tražili smo okončanje procesa i oslobađanje, ali ništa nije vredelo - kaže Rifat Dupljak, jedan od optuženih.


Bilo je i apela da se optuženi amnestiraju, pomiluju ili da se nađe neki drugi način za okončanje procesa koji, po mnogima, "više nema nikakvog smisla". Iz državnih institucija uvek je stizao isti odgovor: "Srbija je pravna država, ne možemo se mešati, sud će reći svoje". Koliko je država pravna i koliko je ažurna najbolje svedoči činjenica da proces traje dve decenije i da je posle 108. ročišta još na početku.

Nedavno se, sa novim apelom za amnestiju, oglasio narodni poslanik iz Priboja Kenan Hajdarević koji ističe da je proces farsa, da je bio politički montiran i da optužene treba amnestirati, obeštetiti i rehabilitovati. Hajdarević kaže da se država selektivno odnosi prema optuženima, da su neki kao Sulejman Ugljanin, već amnestirani i postavljeni na visoke državne položaje, a neki se vuku po sudovima i ne mogu ni posao da dobiju.

PROCES JE FARSA: Kenan Hajdarević
 


- Država je u nevolji: ako optužene oslobodi priznaće da je proces bio montiran i moraće puno novca da im plati, da ih osudi ne može, jer za to, posebno nakon toliko prošlog vremena, više nema nikakvih dokaza - kažu sagovornici "Vesti".


- Zato se ide na odugovlačenje, a problem se prenosi sa jedne na drugu vladu. Ne bi me iznenadilo da proces traje još deceniju, možda i duže, sve dok optuženi ne poumiru - kaže jedan novopazarski advokat.
 

Ugljaninu oprošteno

 

Nekoliko dana posle hapšenja grupe Bošnjaka, kasnije prvooptuženi Sulejman Ugljanin mirno otišao za Tursku, pa je zbog nedostupnosti, proces protiv njega bio izdvojen. Vratio se posle tri godine bez ikakvih posledica, pozivan je na nekoliko ročišta, ali se nije pojavio, kasnije je postao poslanik, pa gradonačelnik Novog Pazara, a sada i ministar u vladi Mirka Cvetkovića. Sada ga više niko i ne zove na suđenje. 

 

Osnovali udruženje

 

Optuženi Bošnjaci su čak svojevremeno osnovali i Udruženje političkih zatvorenika, ne bi li skrenuli pažnju javnosti na sebe. Na žalost ni to im nije pomoglo da poboljšaju svoj status i dočekaju presudu ma kakva ona bila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online