Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 28.01.2012.
09:05
Pressonline A

Dečak manijak hara Beogradom

Dečak D. J. (13), štićenik Zavoda za vaspitanje mladih u Knjaževcu, koji se trenutno nalazi u prihvatilištu na Voždovcu, svakodnevno izaziva teške incidente i veoma je opasan po okolinu. On je prijavljen beogradskoj policiji, jer je posle bekstva iz doma nožem nasrnuo na slučajnog prolaznika u Beogradu i naneo mu nekoliko posekotina po celom telu, nezvanično saznaju beogradski mediji.

Foto: Arhiva
 

U Prihvatilištu za decu i omladinu na Voždovcu, gde se ovaj trinaestogodišnjak trenutno nalazi na posmatranju i lečenju, potvrdili su da problematični dečak ima zdravstvene i psihičke probleme i da je opasan po sebe i okolinu kada je bez nadzora i zdravstvenog tretmana, ali da je trenutno pod kontrolom.

Agresivnog dečaka prijavio je Beograđanin, koji je bio očevidac njegovog napada na ulici u Beogradu.

Mahnito maše nožem

Osobine maloletnog D. J.

- Ima zdravstvenih i psihičkih smetnji
- Ne prihvata uređeni sistem života
- Izuzetno je agresivan i opasan gde god da se nađe bez nadzora, dovodi u rizik bezbednost sebe i drugih

- Dečak je iznenada nasrnuo na mladića i povredio ga nožem u jednoj sporednoj ulici na Voždovcu. Prolaznik je pokušao da se odbrani i pobegne, ali nije uspeo da mu se suprotstavi, jer je pomahnitalo mahao nožem. Video sam kada ga je nekoliko puta udario pesnicom po glavi, a onda potegao nož i posekao ga po telu. Pritrčao sam da mu pomognem uz pomoć dvojice mladića, koji su tuda krenuli u šetnju. Pozvali smo policiju i zadržali ga do dolaska patrole - izjavio je Beograđanin, koji nije želeo da mu objavljujemo ime.

Policija nije želela da saopšti ništa u vezi sa ovim slučajem, osim podatka da D. J. odranije ima dosije i da je izuzetno agresivan i nasilan.

Prijavljeni maloletnik je odranije u sukobu sa zakonom i već je imao nekoliko sličnih izgreda. Protiv njega ne možemo da podnesemo krivičnu prijavu sve do decembra ove godine, kada puni 14 godina. Dobijali smo prijave da napada drugu decu u domu, pa čak i vaspitače, a nekoliko puta je bežao iz prihvatilišta i nožem napadao prolaznike na ulici. Trenutno se proverava da li su tačni navodi svedoka i kako je maloletnik dospeo na ulicu. Detalji slučaja biće poznati kada se okonča istraga. Posle detaljnog opisa osumnjičenog i iskaza koji je žrtva dala u stanici policije, počela je intenzivna istraga o slučaju - rekao nam je izvor blizak istrazi.

Maloletnici zaštićeni

Dečak je problematičan, ali je sad pod kontrolom

Danijela Stajković, rukovodilac Prihvatilišta za decu i omladinu na Voždovcu, u izjavi za Press kaže da se dečak D. J. trenutno nalazi kod njih i da je pod nadzorom stručnog tima ove ustanove.

- Dečak je štićenik Zavoda za vaspitanje mladih u Knjaževcu i povremeno dolazi u Beograd. Kod nas je protekla tri dana i mogu da kažem da je za sada pod kontrolom. On ima zdravstvenih i psihičkih smetnji i ne prihvata uređeni sistem života, ali mi ulažemo napore da mu pružimo što adekvatniji tretman. Sa njim u prihvatilištu radi stručni tim u čijem su sastavu psiholog, specijalni pedagozi i socijalni radnici.

Advokat Nemanja Govedarica, koji je trenutno angažovan u brojnim slučajevima maloletničke delinkvencije, kaže za Press da dete od 13 godine po zakonu ne može krivično da odgovara.

- Dečak od 13 godina se po zakonu tretira kao dete i ne može biti procesuiran pred sudom. Ako delo izvrši sa 14 godina, protiv njega može da se pokrene sudski postupak. Pre tog uzrasta o njima brinu centri za socijalni rad.

Postoji poseban Zakon o maloletnim počiniocima krivičnih dela, koji predviđa posebnu vrstu postupka protiv njih. Zakon predviđa mnogo blaže krivične sankcije za maloletnike, čak i za najteža krivična dela u odnosu na punoletne osobe. Sud im može izreći sudski ukor, mere pojačanog nadzora roditelja i meru pojačanog nadzora organa starateljstva. Izriču se i zavodske mere, tačnije deca se upućuju u Domove za prevaspitavanje, dok je u praksi veoma retko izricanje maloletničkog zatvora - kaže Govedarica.

POVEZANE VESTI

Subota 28.01.2012. 10:21
Ovo dete, na zalost nije jedini slucaj. Ovakva decu su proizvod vremena u kom zivimo, obrazovno - vaspitnog sistema koji je nametnut kako roditeljima, tako i nastavnicima i vaspitacima, od kojih se vecina javno s tim ne slaze, a mnogi tajno. Nije odjednom ovakvo ponasanje izaslo na videlo. Sada je jasno i koliko se paznje posvecuje prevenciji ovakvih psiholoskih deformiteta licnosti. Neke pojave se otkrivaju i u ranim fazama detinjstva, ali na zalost ovo drustvo nema odgovor na njih. Pustaju da izraste manijak, a posle ga hapse i procesuiraju. Dete nije krivo sto je od njega napravljen monstrum. Sad ga procesuirati, hapsiti i zavrsiti stvar, i sta dalje? Sta smo time resili???
Subota 28.01.2012. 11:57
svašta bože,pa koga briga da li može da bude pokrenuta ovakva ili onakva prijava,da li može u zatvor ili drugu ustanovu,ovde se radi o bolesnoj i opasnoj osobi,koju treba sprečiti da povređuje druge,a i sebe naravno.samo priča,priča,a niko ne radi ništa,ne smeš da prođeš ulicom iz straha da te neko,sa kim ne znaju gde će,ne sačeka iza ugla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online