Subota 28.01.2012.
09:05
Pressonline

Dečak manijak hara Beogradom

Foto: Arhiva
 

U Prihvatilištu za decu i omladinu na Voždovcu, gde se ovaj trinaestogodišnjak trenutno nalazi na posmatranju i lečenju, potvrdili su da problematični dečak ima zdravstvene i psihičke probleme i da je opasan po sebe i okolinu kada je bez nadzora i zdravstvenog tretmana, ali da je trenutno pod kontrolom.

Agresivnog dečaka prijavio je Beograđanin, koji je bio očevidac njegovog napada na ulici u Beogradu.

Mahnito maše nožem

Osobine maloletnog D. J.

- Ima zdravstvenih i psihičkih smetnji
- Ne prihvata uređeni sistem života
- Izuzetno je agresivan i opasan gde god da se nađe bez nadzora, dovodi u rizik bezbednost sebe i drugih

- Dečak je iznenada nasrnuo na mladića i povredio ga nožem u jednoj sporednoj ulici na Voždovcu. Prolaznik je pokušao da se odbrani i pobegne, ali nije uspeo da mu se suprotstavi, jer je pomahnitalo mahao nožem. Video sam kada ga je nekoliko puta udario pesnicom po glavi, a onda potegao nož i posekao ga po telu. Pritrčao sam da mu pomognem uz pomoć dvojice mladića, koji su tuda krenuli u šetnju. Pozvali smo policiju i zadržali ga do dolaska patrole - izjavio je Beograđanin, koji nije želeo da mu objavljujemo ime.

Policija nije želela da saopšti ništa u vezi sa ovim slučajem, osim podatka da D. J. odranije ima dosije i da je izuzetno agresivan i nasilan.

Prijavljeni maloletnik je odranije u sukobu sa zakonom i već je imao nekoliko sličnih izgreda. Protiv njega ne možemo da podnesemo krivičnu prijavu sve do decembra ove godine, kada puni 14 godina. Dobijali smo prijave da napada drugu decu u domu, pa čak i vaspitače, a nekoliko puta je bežao iz prihvatilišta i nožem napadao prolaznike na ulici. Trenutno se proverava da li su tačni navodi svedoka i kako je maloletnik dospeo na ulicu. Detalji slučaja biće poznati kada se okonča istraga. Posle detaljnog opisa osumnjičenog i iskaza koji je žrtva dala u stanici policije, počela je intenzivna istraga o slučaju - rekao nam je izvor blizak istrazi.

Maloletnici zaštićeni

Dečak je problematičan, ali je sad pod kontrolom

Danijela Stajković, rukovodilac Prihvatilišta za decu i omladinu na Voždovcu, u izjavi za Press kaže da se dečak D. J. trenutno nalazi kod njih i da je pod nadzorom stručnog tima ove ustanove.

- Dečak je štićenik Zavoda za vaspitanje mladih u Knjaževcu i povremeno dolazi u Beograd. Kod nas je protekla tri dana i mogu da kažem da je za sada pod kontrolom. On ima zdravstvenih i psihičkih smetnji i ne prihvata uređeni sistem života, ali mi ulažemo napore da mu pružimo što adekvatniji tretman. Sa njim u prihvatilištu radi stručni tim u čijem su sastavu psiholog, specijalni pedagozi i socijalni radnici.

Advokat Nemanja Govedarica, koji je trenutno angažovan u brojnim slučajevima maloletničke delinkvencije, kaže za Press da dete od 13 godine po zakonu ne može krivično da odgovara.

- Dečak od 13 godina se po zakonu tretira kao dete i ne može biti procesuiran pred sudom. Ako delo izvrši sa 14 godina, protiv njega može da se pokrene sudski postupak. Pre tog uzrasta o njima brinu centri za socijalni rad.

Postoji poseban Zakon o maloletnim počiniocima krivičnih dela, koji predviđa posebnu vrstu postupka protiv njih. Zakon predviđa mnogo blaže krivične sankcije za maloletnike, čak i za najteža krivična dela u odnosu na punoletne osobe. Sud im može izreći sudski ukor, mere pojačanog nadzora roditelja i meru pojačanog nadzora organa starateljstva. Izriču se i zavodske mere, tačnije deca se upućuju u Domove za prevaspitavanje, dok je u praksi veoma retko izricanje maloletničkog zatvora - kaže Govedarica.

2024 © - Vesti online