Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
35
Petak 30.12.2011.
00:12
Press A

Osnovci iz Novog Pazara: Ua, pope! Ubij Srbina

''Ubij Srbina'' i ''ua, pope'' samo su neke od uvreda koje su u četvrtak maloletnici, učenici viših razreda osnovne škole, na ulici uputili Urošu Nišaviću, đakonu crkve Sveti Nikola u Novom Pazaru.

Osnovci vikali "Zakolji Srbina", uz to sve vreme ponavljajući "tekbir" i "Alahu ekber"

Nemili događaj desio se na ulici, u blizini Osnovne škole ''Stefan Nemanja'', koja se nalazi pored Policijske uprave u koju je Nišavić došao po dokumenta i saobraćajnu dozvolu. Osnovci su vikali za Nišavićem i ''Zakolji Srbina", sve vreme ponavljajući i "tekbir" i ''Alahu ekber''.


Nečuveno

Dok je Nišavić izlazio iz automobila, pogrdnim rečima, skandiranjem i vređanjem počelo je da mu se obraća i da ga vređa tridesetak maloletnika koji su se nalazili u blizini. Đakon SPC u Novom Pazaru kaže za "Pres" da u prvi mah nije bio svestan čitave situacije, iako je ovakvim neprijatnostima i ranije bio izložen.


Nišavić priča da je nameravao da porazgovara sa decom i zamoli ih da prestanu sa uvredama, ali su pogrdne reči počela da mu upućuju i mlađa deca, koja su se u tom trenutku nalazila u dvorištu škole. On ističe da su svi uglas počeli da ga vređaju govoreći ''ua, pope'', ''ubij Srbina'', pri tom uzvikujući i ''Alahu ekber''.
 

Prijavio sve policiji

Đakon Uroš Nišavić ceo slučaj prijavio je i policiji u Novom Pazaru. Inače, zanimljivo je da se sve odigralo u neposrednoj blizini zgrade Policijske uprave u koju se Nišavić i uputio da bi izvadio dokumenta i saobraćajnu dozvolu.

- Ovako nešto je nečuveno. Smatram da u državi u kojoj funkcioniše, ili bi bar trebalo da funkcioniše pravni režim sigurnost sveštenog lica ne bi smela da bude dovedena u pitanje. Krivce za ovakvo ponašanje vidim u roditeljima. Ovakvo nevaspitanje deca stiču u kući. Ja sam odrastao u ovom gradu, čak sam bio učenik ove osnovne škole, a sadašnji direktor bio je i moj profesor - rekao je Nišavić.


Đakon se odmah nakon incidenta obratio i direktoru Osnovne škole ''Stefan Nemanja'' Ahmedu Bihorcu koji je potvrdio to za ''Pres''. Direktor ipak nije siguran da je reč o učenicima njegove škole, jer se nemili događaj dešavao na ulici, a ne u školskom dvorištu.


- Nišavić je odmah posle tih događaja došao u moju kancelariju, a prvo sam ga pitao da li može da prepozna decu koja su ga vređala. Svejedno iz koje su škole, najoštrije osuđujem ovakvo ponašanje. Nečuveno je vređati svešteno lice koje je inače i veroučitelj - izričit je Bihorac.


Vezane ruke

On ističe da će, ukoliko se dokaže da su vinovnici ovog događaja učenici škole ''Stefan Nemanja'', preduzeti sve zakonom predviđene kaznene mere.


- Sistem je takav da su nam, nažalost, u većini ovakvih slučajeva ruke vezane. Jedino što možemo jeste da, kao vaspitnu meru, učeniku smanjimo ocenu iz vladanja. Rukovodstvo škole će u saradnji sa nadležnim organima učiniti sve da deca koja su vređala đakona Nišavića budu identifikovana, a zakon bi morao da roditelje te dece pozove na odgovornost - smatra Bihorac, i dodaje da nikome nije potrebno raspirivanje nacionalne mržnje.

Petak 30.12.2011. 00:03
Nemoćan si, Ahmede...Nadam se da ćeš ti bar prepoznati svoje učenike.
Petak 30.12.2011. 00:28
u nekoj muslimanskoj prćiji bi za ovako nešto, roditelji dece koja bi vređala islam, bili kamenovani.... a mi smo "nemoćni"... a kamenja koliko voliš po Srbiji... i za roditelje a i za "decu"...
Petak 30.12.2011. 09:18
Ni jedna verska organizacija ne propagira mrznju...onda..odakle to kod dece u Raskoj oblasti?Godinama se muslimanima puni glava mrznjom prema SRBIMA jer je navodno izvrsen genocid nad njima...Ima li i jedan musliman da je cuo za zlocine Nasera i njegovih hordi sto pobise vise od 3500 neduznih zena,dece,staraca u oblastima oko Srebrenice ili su gluvi na to!!! Osvete je nazalost bilo,,ne ponosimo se..streljani su mahom zlocinci i borci...ali dignite spomenik Mladicu sto je sacuvao,spasao,poslao kamionima na bezbedno vise od 30000 vasih zena i dece...e..da su oni stradali..to bi bio genocid..Mrznju medju nama izazivaju oni kojima mir i sloga izmedju muslimana i srba smeta...dakle amerika .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online