Petak 30.12.2011.
00:12
Press

Osnovci iz Novog Pazara: Ua, pope! Ubij Srbina

Osnovci vikali "Zakolji Srbina", uz to sve vreme ponavljajući "tekbir" i "Alahu ekber"

Nemili događaj desio se na ulici, u blizini Osnovne škole ''Stefan Nemanja'', koja se nalazi pored Policijske uprave u koju je Nišavić došao po dokumenta i saobraćajnu dozvolu. Osnovci su vikali za Nišavićem i ''Zakolji Srbina", sve vreme ponavljajući i "tekbir" i ''Alahu ekber''.


Nečuveno

Dok je Nišavić izlazio iz automobila, pogrdnim rečima, skandiranjem i vređanjem počelo je da mu se obraća i da ga vređa tridesetak maloletnika koji su se nalazili u blizini. Đakon SPC u Novom Pazaru kaže za "Pres" da u prvi mah nije bio svestan čitave situacije, iako je ovakvim neprijatnostima i ranije bio izložen.


Nišavić priča da je nameravao da porazgovara sa decom i zamoli ih da prestanu sa uvredama, ali su pogrdne reči počela da mu upućuju i mlađa deca, koja su se u tom trenutku nalazila u dvorištu škole. On ističe da su svi uglas počeli da ga vređaju govoreći ''ua, pope'', ''ubij Srbina'', pri tom uzvikujući i ''Alahu ekber''.
 

Prijavio sve policiji

Đakon Uroš Nišavić ceo slučaj prijavio je i policiji u Novom Pazaru. Inače, zanimljivo je da se sve odigralo u neposrednoj blizini zgrade Policijske uprave u koju se Nišavić i uputio da bi izvadio dokumenta i saobraćajnu dozvolu.

- Ovako nešto je nečuveno. Smatram da u državi u kojoj funkcioniše, ili bi bar trebalo da funkcioniše pravni režim sigurnost sveštenog lica ne bi smela da bude dovedena u pitanje. Krivce za ovakvo ponašanje vidim u roditeljima. Ovakvo nevaspitanje deca stiču u kući. Ja sam odrastao u ovom gradu, čak sam bio učenik ove osnovne škole, a sadašnji direktor bio je i moj profesor - rekao je Nišavić.


Đakon se odmah nakon incidenta obratio i direktoru Osnovne škole ''Stefan Nemanja'' Ahmedu Bihorcu koji je potvrdio to za ''Pres''. Direktor ipak nije siguran da je reč o učenicima njegove škole, jer se nemili događaj dešavao na ulici, a ne u školskom dvorištu.


- Nišavić je odmah posle tih događaja došao u moju kancelariju, a prvo sam ga pitao da li može da prepozna decu koja su ga vređala. Svejedno iz koje su škole, najoštrije osuđujem ovakvo ponašanje. Nečuveno je vređati svešteno lice koje je inače i veroučitelj - izričit je Bihorac.


Vezane ruke

On ističe da će, ukoliko se dokaže da su vinovnici ovog događaja učenici škole ''Stefan Nemanja'', preduzeti sve zakonom predviđene kaznene mere.


- Sistem je takav da su nam, nažalost, u većini ovakvih slučajeva ruke vezane. Jedino što možemo jeste da, kao vaspitnu meru, učeniku smanjimo ocenu iz vladanja. Rukovodstvo škole će u saradnji sa nadležnim organima učiniti sve da deca koja su vređala đakona Nišavića budu identifikovana, a zakon bi morao da roditelje te dece pozove na odgovornost - smatra Bihorac, i dodaje da nikome nije potrebno raspirivanje nacionalne mržnje.

2024 © - Vesti online