Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 22.12.2011.
08:29
B92, Politika A

Uhapšeno nekoliko pripadnika Vojske Srbije zbog krađe goriva

U akciji VBA i Vojne policije privedeno je 12 lica osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja krali gorivo iz skladišta ''Umac“ u blizini Prokuplja, navode beogradski mediji.

Foto: Ilustracija

Reč je o zastavniku Zoranu Đ. i starijem vodniku Daliboru M. koji su osumnjičeni da su, koristeći službeni položaj rukovaoca, otuđili veću količinu goriva iz skladišta.


Oni su sa civilima Milanom R. i njegovim sinom Miljanom R., kao podstrekačima, i uz pomoć osumnjičenih pripadnika čuvarske službe Srđana A., Gorana C., Dejana V., Dragana S., Nebojše V., Slaviše M., Dejana M. i Ljubiše S., organizovali krađu goriva u skladištu u dužem vremenskom periodu.

Na ovom slučaju radilo se nekoliko meseci, a šteta koja je naneta iznosi oko 60 miliona dinara. U akciji je privedeno 10 pripadnika Vojske Srbije i dva civila iz Prokuplja, koji će, posle 48-časovnog policijskog zadržavanja, 24. decembra 2011. godine, uz krivičnu prijavu biti predati istražnom sudiji Višeg suda u Prokuplju, navodi B92.

Inače, Prilikom popisa 11. februara ove godine otkriveno je da nedostaje veća količina goriva u ovom skladištu, o čemu su odmah obavešteni nadležni istražni organi, Vojna policija i Vojnobezbednosna agencija (VBA).

"Ovo je deo šire akcije koju Ministarstvo odbrane u poslednje vreme sprovodi na presecanju kriminalne delatnosti u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, kojom se nanosi velika materijalna šteta budžetu Srbije", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Komisija, koja je tim povodom osnovana, utvrdila je da je reč o oko 360.000 litara benzina MB 86, koji je prema dosadašnjim pretpostavkama iscurio kroz ventil na rezervoaru najverovatnije zbog zamora materijala, navode u Ministarstvu odbrane.

Vojni organi organizovali su neprekidno osmatranje kako ne bi došlo do zagađenja zemljišta i vodotoka reke Toplice, koja protiče u neposrednoj blizini skladišta.

Osnovni sud u Prokuplju, po rečima predsednika Slavoljuba Miletića, pokrenuo je istragu. Spekulisalo se da se radi o zagađenju prirodne sredine.

Skladište je građeno još tridesetih godina prošloga veka, u vreme Kraljevine Jugoslavije. Tada su u brdo Umac, na oko sedam kilometara od Prokuplja, blizu sela Mala Plana, ugrađene ogromne cisterne u koje su smešteni benzin, petrolej i nafta.

U toku Drugog svetskog rata nemačka avijacija je bombardovala bazu, pa su velike količine goriva istekle u polje.

Mnogi su ljudi iz okoline, pod okriljem noći, kopali male bunare, čekali da se prikupi petrolej, koji su zatim u kantama i balonima nosili kućama za osvetljenje. NATO avijacija je ovu bazu u više navrata bombardovala 1999. godine, ali nije uspela da joj nanese veće štete, bar ne one vidljive spolja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 10:06
za krađu su sposobni, a da izvršavaju Ustavnu obavezu nisu...
Četvrtak 22.12.2011. 09:11
Sramota je objaviti da vojni službenici imaju učešća u rabotama ove vrste. Tako se ruši i onako već loš ugled vojske i oficira u naroda. Trebalo bi sačuvati makar minimum dostojanstva tim nesrećnim ljudim, graota je, malo li je što će izgubiti posao i osramotiti se u krugu prijatelja!?
Četvrtak 22.12.2011. 10:56
Каква власт и министар, таква и војска. Иначе ово су све по политичкој линији изабрани припадници и "подобни" су. А и по делима се види да власт је бирала себи сличне.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online