Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 22.12.2011.
12:23
Đ. Barović - Vesti A

Mladić iz Haga brani jatake

Na početku ponovljenog suđenja grupi od desetoro optuženih da su učestvovali u skrivanju generala Ratka Mladića u Srbiji od 2002. do 2006. godine, predsedavajući sudskog veća, sudija Tatjana Stefanović je naložila da se video-linkom u Haškom tribunalu, 22. februara, u svojstvu svedoka sasluša i bivši komandant Vojske Republike Srpske.

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, juče su ponovo saslušani svi optuženi, ali je ovaj deo postupka protekao relativno brzo zato što su ostali pri ranijim iskazima, pa je sudija Stefanović novo ročište zakazala za 21, 22. i 23. februar.

- Odlučeno je da sud sasluša neke od svedoka koji se ranije nisu pojavili u sudu, a među njima i generala Mladića i to video-linkom. Ali, videćemo da li će do toga i doći. Imam utisak da novi sudija ima "direktivu" da osudi sve optužene po ekspresnom postupku, ali neće to ići baš tako glatko - kaže advokat Ljiljane Vasković i Tatjane Janjušević, kao i Mladićev branilac, Miloš Šaljić.
 

Pre godinu dana Ljiljana Vasković je zajedno sa Stankom i Predragom Ristićem i Borislavom Ivanovićem oslobođena optužbi u nedostatku dokaza, dok su njena kćerka Tatjana i sin Bojan, kao i Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Marko Lugonja i Blagoje Govedarica oslobođeni zbog zastarelosti krivičnog gonjenja.

Taj proces je trajao skoro četiri godine, ali je Apelacioni sud u julu ove godine naložio ponovno suđenje zbog povrede odredbi krivičnog postupka i nerazumljivog obrazloženja presude.

Prethodni sudija u ovom postupku, Dejan Garić, je prilikom izricanja prve, ukinute presude, u obrazloženju rekao da su odbijene optužbe za pojedina krivična dela, jer je 2008. ili 2009. godine nastupila zastarelost krivičnog gonjenja, dok za ostala krivična dela nije dokazana krivica optuženih.

Kao glavni organizator jataka, u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on u toku procesa preminuo. Završni deo ovog suđenja obeležio je i niz skandala, jer su vlasti u Srbiji na svaki način pokušale da osude ovu grupu kako bi pokazali dobru volju u saradnji sa Haškim tribunalom.

I Bramerc "sudio"


"Vesti" su prve obelodanile da se Serž Bramerc zbog ovog suđenja susreo sa predsednikom Višeg osnovnog suda u Beogradu Dragoljubom Albijanićem. Tužilaštvo je samo nekoliko dana pred njegov dolazak u Srbiju, saznavši da će jataci biti oslobođeni, nepun sat pre izricanja presude zatražilo izuzeće sudskog veća, čime je ovaj postupak bezbedno odložen do Bramercovog odlaska. Istovremeno, svi optuženi su u tih desetak dana, svakodnevno, uredno odlazili ispred sudnice, kako bi im se izrekla presuda...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 12:40
Ziveo SRPSKI HEROJ RATKO MLADIC
Četvrtak 22.12.2011. 15:31
Dugo ovakvog heroja Srbi neće imati, pitanje da li će se ikad više roditi? Živio Ratko!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online