Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 11.12.2011.
13:16
B. Đokić - Vesti A

Deset država na tragu Šarićevog novca

Nakon što je hapšenjem nekoliko bitnih članova narko-klana Darka Šarića ova grupa poprilično oslabljena i sprečena u švercu velike količine kokaina iz Južne Amerike, policije deset evropskih država i SAD, krenuli su u potragu za Šarićevim novcem zarađenim od prodaje droge, a koji je opran preko različitih of-šor kompanija po svetu.

Darko Šarić

Tome je svakako pomogla i činjenica da je nekoliko najbližih Šarićevih saradnika rešilo da otkrije njegovo poslovanje i prihvatilo saradnju s policijom, a neki od njih su postali i zaštićeni svedoci.


Kako saznajemo, policije Srbije, Velike Britanije i još nekoliko država, na čelu sa američkom agencijom za borbu protiv narkotika DEA, rade na presecanju kanala kojim je novac od droge ubacivan u legalne tokove, a koji se koristi za finansiranje odbeglih članova klana, nezvanično saznajemo od izvora u istrazi koja se vodi u Srbiji.


- Šarić i članovi njegove grupe imaju firme svuda po svetu. Najčešće su korišćene of-šor kopanije iz Delavera, jedne od saveznih država SAD, koja je poznata kao utočište takozvanog prljavog kapitala.

Praktično, telefonom za samo nekoliko stotina dolara može da se registruje firma a da se vlasnik uopšte ne pojavi. To je najbolji način za ubacivanje ovih para u legalne tokove.

Šarić takođe ima svoje ljude u većini zapadnoevropskih država, u gradovima koji su finansijska sedišta i preko njih otvara firme u koje se upumpava ovaj novac i kasnije koristi za kupovinu firmi i nekretnina najčešće u Srbiji i okolnim državama - saznajemo iz izvora bliskih istrazi.

Raj za mutan biznis

 

Američka savezna država Delaver ima samo 6.500 kvadratnih kilometara i oko 870.000 stanovnika, ali je u finansijskom smislu jedna od najmoćnijih država SAD.

 

Naime, Delaver je of-šor država, jedina na američkom kopnu. Propisi su veoma liberalni, pa je uvid u podatke o vlasnicima biznisa moguć samo uz sudsku odluku, a i tada se može malo saznati.

 

Da bi neko osnovao firmu, dovoljno je da uplati godišnju taksu od 550 dolara, dok za vlasnike ne postoje nikakva ograničenja u pogledu vlasničke strukture, podaci o vlasnicima ne moraju biti dostupni javnosti, kompanijom vlasnik može upravljati iz bilo kog dela sveta, a knjigovodstvo nije obavezno.


Prema pisanju beogradskih medija, u ovim transakcijama učestvovale su i neke od banaka u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj, Švajcarskoj i Španiji. Zbog toga je nedavno održan sastanak predstavnika država zainteresovanih da uđu u trag novca Šarićeve grupe, na kome je napravljen operativan plan kako da se uđe u trag parama zarađenim švercom kokaina iz Južne Amerike za Evropu.


Jedan od načina da se ovaj novac opere bio je i da se u torbama odnese na neku od egzotičnih destinacija, a potom uz pomoć rukovodilaca tamošnjih banaka stavi na račun određene firme.

Onda bi se novac prebacivao na račun drugog preduzeća na ime izvršenih usluga ili plaćanja fiktivnih kredita, a u ovim poslovima najčešće su se pojavljivale firme iz Londona ili Južnoafričke Republike.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 13:32
Treba sto pre uci u trag novca da ne bi kasnije bio povezan sa politickim vrhom u Srbiji i Crnoj Gori. Inace, inostrani "lovci" ce zadrzati "plen" a Srbiji ispostaviti racun za svoje usluge. Tako da kao i svaki drugi posao Srbija duplo placa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online