Nedelja 11.12.2011.
13:16
B. Đokić - Vesti

Deset država na tragu Šarićevog novca

Darko Šarić

Tome je svakako pomogla i činjenica da je nekoliko najbližih Šarićevih saradnika rešilo da otkrije njegovo poslovanje i prihvatilo saradnju s policijom, a neki od njih su postali i zaštićeni svedoci.


Kako saznajemo, policije Srbije, Velike Britanije i još nekoliko država, na čelu sa američkom agencijom za borbu protiv narkotika DEA, rade na presecanju kanala kojim je novac od droge ubacivan u legalne tokove, a koji se koristi za finansiranje odbeglih članova klana, nezvanično saznajemo od izvora u istrazi koja se vodi u Srbiji.


- Šarić i članovi njegove grupe imaju firme svuda po svetu. Najčešće su korišćene of-šor kopanije iz Delavera, jedne od saveznih država SAD, koja je poznata kao utočište takozvanog prljavog kapitala.

Praktično, telefonom za samo nekoliko stotina dolara može da se registruje firma a da se vlasnik uopšte ne pojavi. To je najbolji način za ubacivanje ovih para u legalne tokove.

Šarić takođe ima svoje ljude u većini zapadnoevropskih država, u gradovima koji su finansijska sedišta i preko njih otvara firme u koje se upumpava ovaj novac i kasnije koristi za kupovinu firmi i nekretnina najčešće u Srbiji i okolnim državama - saznajemo iz izvora bliskih istrazi.

Raj za mutan biznis

 

Američka savezna država Delaver ima samo 6.500 kvadratnih kilometara i oko 870.000 stanovnika, ali je u finansijskom smislu jedna od najmoćnijih država SAD.

 

Naime, Delaver je of-šor država, jedina na američkom kopnu. Propisi su veoma liberalni, pa je uvid u podatke o vlasnicima biznisa moguć samo uz sudsku odluku, a i tada se može malo saznati.

 

Da bi neko osnovao firmu, dovoljno je da uplati godišnju taksu od 550 dolara, dok za vlasnike ne postoje nikakva ograničenja u pogledu vlasničke strukture, podaci o vlasnicima ne moraju biti dostupni javnosti, kompanijom vlasnik može upravljati iz bilo kog dela sveta, a knjigovodstvo nije obavezno.


Prema pisanju beogradskih medija, u ovim transakcijama učestvovale su i neke od banaka u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj, Švajcarskoj i Španiji. Zbog toga je nedavno održan sastanak predstavnika država zainteresovanih da uđu u trag novca Šarićeve grupe, na kome je napravljen operativan plan kako da se uđe u trag parama zarađenim švercom kokaina iz Južne Amerike za Evropu.


Jedan od načina da se ovaj novac opere bio je i da se u torbama odnese na neku od egzotičnih destinacija, a potom uz pomoć rukovodilaca tamošnjih banaka stavi na račun određene firme.

Onda bi se novac prebacivao na račun drugog preduzeća na ime izvršenih usluga ili plaćanja fiktivnih kredita, a u ovim poslovima najčešće su se pojavljivale firme iz Londona ili Južnoafričke Republike.

2024 © - Vesti online