Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.12.2011.
14:35
Vestionline A

Oduzeto 350 miliona evra imovine stečene kriminalom

U Srbiji je za dve i po godine od početka primene Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delima, oduzeta imovina vrednosti veće od 350 miliona evra, izjavio je danas direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Jugoslav Stojiljković.

"Veći deo te imovine je privremeno oduzet, a od početka primene zakona u martu 2009. godine, donete su dve odluke o trajnoj konfiskaciji. Tim rezultatima smo zadovoljni, s obzirom da se radi o novom zakonu i nije bilo prethodne prakse", rekao je Stojiljković na konferenciji o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Foto: Ilustracija


Stojiljković je naveo da je Ministarstvo pravde pre nekoliko meseci osnovalo radnu grupu koja će se baviti problemima u primeni zakona i pozvao sve učesnike u krivičnom postupku da radnoj grupi dostave primedbe i sugestije i ukažu na probleme.


Stojiljković je rekao da su u prvoj godini primene zakona odluke uglavnom donosili beogradski sudovi, a u poslednjih godinu i po imovinu su počeli da oduzimaju i sudovi van Beograda.


Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović rekla je da je Srbija uspostavila zakonodavni okvir za oduzimanje imovine stečene kriminalom i potpisala međunarodne konvencije iz te oblasti, čime se svrstala u red zemalja koje preduzimaju potrebne korake za sprečavanje sticanja imovine kriminalom.


"Potrebno je efikasno primenjivati donete zakone i sve pravne institute da se novac stečen kriminalom ne bi koristio u privatizaciji i tako bio legalizovan. Podaci za poslednje dve godine ukazuju da je Srbija čvrsto opredeljena da se sredstva stečen kriminalom ne mogu uključiti u legalne tokove", rekla je Nata Mesarović.


Ponovila je da kriminalci radije pristaju da idu više godina u zatvor, nego da im bude oduzeta imovina, i dodala da je oduzimanje imovine ključno u borbi protiv kriminala jer mu se time oduzima ekonomska moć.


Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins rekao je da je borba protiv kriminala visoko na listi prioriteta Srbije na njenom evropskom putu i da je zato EU odlučila da sa 2,5 miliona evra finansira projekat unapređenja kapaciteta za oduzimanje imovine stečene kriminalom, u okviru kojeg je održana i današnja konferencija.

Šefica Misije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund je istakla da se u borbi protiv kriminala mora voditi računa o zaštiti žrtava, i o zaštiti ljudskih prava i vladavine prava i demokratije.


"Pred Sudom za ljudska prava u Strazburu su 6.072 predstavke i većina se odnosi na kršenje prava na pravično suđenje. Želim Srbiji smanjenje broja predstavki koje stižu u Strazbur", rekla je Antje Rotemund.

Dodala je da će, pored 47 zemalja koje su potpisale Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, taj dokument potpisati i Evropska unija, kao 48. potpisnica.

Petak 02.12.2011. 14:41
Kada cete oduzimati od sadasnjih i bivsih politicara ? Kada ce poceti uzimanje od Tajkuna koji su zajedno sa politicarima opljackali Srbiju ?
Petak 02.12.2011. 16:56
Kap u moru. Oduzeli su od vec istrosenih saradnika vlasti. Najveci kriminalci i kriminalno stecena imovina je keod predstavnika vlasti i "biznismenima" koji su sa njima u sprezi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online