Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.12.2009.
12:54
Vestionline A

Bombaš-samoubica: Govorili su nam da ćemo ići u raj

Potresna priča 14- ogodišnjeg dečaka koji je nasilno odveden iz svog doma i bačen u nemilost talibanskog terora šokirala je svet. Usman Ghani imao je svega 14 godina kada je odveden od svojih roditelja u talibanski kamp da bi postao bombaš-samoubica.

Sudbina Usmana Ghanija uzdrmala svet
 

Dečak je odrastao je u zabitom gradu Khar na severozapadu Pakistana i bio je laka meta za talibanske militante koji oružjem, ali najviše uz pomoć fundamentalističkih uverenja, kontrolišu takva područja.

Sve više slučajeva poput Ghanijevog izlazi na videlo dok pakistanske vojne snage sve dublje prodiru u teritorije pod talibanskom kontrolom.


Eksplozija koja je u četvrtak u Pešavaru ubila četvoro ljudi, dovela je do broja od 225 poginule osobe u samoubilačkim napadima od početka decembra u tom gradu na severozapadu Pakistana.


Od početka borbi više od 500 ljudi ubijeno je širom Pakistana.

Dečakov otac Lal Zaman, kovač po zanimanju, uhvaćen je u preprodaji hašiša. Zločin koji se, u društvu strogog sveta poput ovog, plaća smrću. Ali ocu je dat izbor. Predati najstarijeg sina Talibanima ili smrt.

"Troje vođa rekla su mi kako ću zbog očevih greha morati da idem u samoubilačku misiju", seća se Ghani.

"Nakon što sam odbio, zavezali su me užetom i prebili. Podlegao sam pritisku. Pristao sam."

Dečak je podvrgnut višemesečnoj torturi. Zatvoren zajedno sa još dvojicom maloletnih mladića.

"Govorili su nam da je samoubilački napad put za raj, gde nas čekaju prelepe žene i sva sreća sveta, i da možemo biti sretni što nam je Alah pružio ovakvu čast."

Talibani su ga naučili kako funkcioniše oprema i dali mu ime njegove žrtve - Malak Rahmatulah, plemenski vođa koji se protivio talibanskoj vladavini terora i bezakonja.

Naređeno mu je da napad na Rahmatulaha izvrši u petak, na dan kad je džamija puna civila. Ghani se pobunio, ali rekli su mu da Alah zna najbolje i da će sve pobožne primiti u raj, dok će nevernici goreti u paklu.

Ghaniju je stavljena jakna s eksplozivom nakon čega je odveden u džamiju. Uputili su ga u red iza mete gde je trebalo da aktivira bombu.

"Kad sam stigao u džamiju, video sam nedužne starce i decu kako dolaze na molitvu.

Kako mogu ubiti sve te nedužne ljude samo da bih ja otišao u raj?", u tom trenutku zapitao se Ghani.

Ghani je odlučio da pobegne, znajući kakvu će mu strašnu kaznu Talibani priuštiti za čin izdaje. Verovatno i smrt.

Pretučen je na mrtvo ime i zatvoren na šest dana, ali je uspeo da pobegne svojoj kući.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online