Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 27.09.2011.
12:01
B92 A

Afera vakcine - sporna provizija

Provizija od 1,25 miliona evra tema je istrage nabavke vakcina protiv novog gripa zbog koje su uhapšeni bivša direktorka RZZO Svetlana Vukajlović i još 2 osobe, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Ispitujemo ko je uzeo 1,25 miliona evra i da li je delio sa nekim: Slobodan Homen
 

Preciznije govoreći, Homen je naglasio da se istražuje ko je i zašto uzeo proviziju prilikom nabavke vakcina i da li ju je delio sa nekim.

Homen kaže da jedini način da se Srbija izbori sa korupcijom predstavlja direktna borba protiv visoke korupcije što se vidi u slučaju afere sa nabavkom vakcina.

On je osvrćući se na hapšenje člana Visokog saveta sudstva, sudije Blagoja Jakšića rekao da što je korupcija na "višem nivou" to je teže dokazati pa se, zbog nedostatka konkretnih dokaza, optužnice najčešće odnose na zloupotrebu službenog položaja.

Sudija Jakšić je osumnjičen da je sa saradnicima svojim delovanjem pribavio protivpravnu korist od 20 miliona dinara, dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici. Homen kaže da je to jedan od najtežih oblika krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja za koji je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

On navodi da je sudija osumnjičen za krivično delo koje je učinio kao predsednik suda i za to će odgovarati, dok druge odluke koje je donosio neće biti sporne, ukoliko se ne pojave nove činjenice i dokazi.

Državni sekretar je ponovio i da je sad dobar trenutak da se ispita politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića.

"Pravi put sigurno jeste ispitivanje pobune crvenih beretki koju ne možemo nazvati mirnim štrajkom određene grane rada. Ako oni poseduju saznanja biće značajna za rad Tužilaštva. Mislim da nije kasno i da je dobar trenutak da se to radi, da pokažemo da smo mi demokratska država u kojoj se na vlast dolazi izborima a ne vojskom koja blokira puteve", kazao je Homen gostujući na TV Pink.

On je istakao da ne treba ostaviti ne sankcionisanu pobunu Jedinice za specijalne operacije (JSO), "pa makar sve te osobe i nemale veze sa ubistvom premijera, imaju sa pobunom pa za to treba da odgovaraju".

Homen je naveo da je do sad uhapšeno osam osoba vezano za pobuno JSO-a i da je suština da se zauvek stavi tačka na postupak o ubistvu premijera 12. marta 2003. godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.10.2011. 08:26
Пазите пријатељи! Ово го.....би да се заувек стави тачка на поступак о убиству премијера! На страну што је ово језички неписмено, он би да се, сада када се размакла магла и коначно види траг да су то организовали они који су са убијеним дували у исти рог, стави тачка! А не! Морамо да чујемо ко је наредио да се поткреше дрвеће и искључе камере. Морамо да чујемо ко је после убиства заметао праве трагове. Замислите да се то сад, пред изборе, сазна! Прднуше тад сви ови жути у чабар! А и овако су!
Sreda 28.09.2011. 13:10
Bože moj, koje gluposti od Homena! Istražiti razlog zašto je neko uzeo proviziju??? A sa kim je deljena provizija? Preporučujem da pogleda oko sebe, možda će ih i videti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online