Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 16.08.2011.
16:35
Beta A

"Arkan naredio napad na Zvornik"

Suđenje Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid nad nesrbima u BiH, nastavljeno je danas pred Haškim tribunalom iskazom zaštićenog svedoka KDŽ-555 o zbivanjima u Zvorniku na početku rata u BiH 1992.

Arkan i njegovi "Tigrovi"
 

Veći deo svedočenja bio je nedostupan javnosti zbog zaštite identiteta svedoka.

Iz otvorenog dela iskaza KDŽ-555 proizlazi da je on 1992. bio zvaničnik Srpske demokratske stranke (SDS) i lokalnog kriznog štaba u Zvorniku. Svedok je rekao da je u SDS ušao zbog zalaganja za "očuvanje Jugoslavije".

KDŽ-555 posvedočio je da je napad na Zvornik, u aprilu 1992, naredio Željko Ražnatović-Arkan, koji je prethodno pretukao neke lokalne srpske zvaničnike.

Pored Ražnatovićevih ljudi, u akciji su učestvovali i dobrovoljačke jedinice nazivane po vođama "Niški", "Pivarski", "Žućina grupa".

Po rečima svedoka, bili su tu i "Beli orlovi", kao i dobrovoljci iz Loznice i Vukovara.

Tadašnji predsednik SDS i Republike Srpske, Radovan Karadžić optužen je za teške zločine koje su u Zvorniku u leto 1992. nad Muslimanima počinile te paravojske, uključujući masovna ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, pljačku i progon. Neki od lidera i pripadnika tih paravojski osuđeni su za zločine u Zvorniku pred sudom u Beogradu ili su procesi protiv njih u toku.

Prema svedokovim rečima, ishod napada na Zvornik krajem aprila 1992.
bio je da je polovina grada bila stavljena pod kontrolu Srba. Zbog toga što su Muslimani kontrolisali utvrđenje iznad Zvornika zvano Kula-grad, narednih 20 dana druga polovina grada bila je "ničija zemlja". Srbi su zatim osvojili Kulu i uspostavili kontrolu nad celim Zvornikom, rekao je KDŽ-555.

Sredinom juna 1992, u Zvorniku više nije bilo Muslimana, naglasio je svedok.

KDŽ-555 je tvrdio da su se, uoči početka rata u BiH, u Zvorniku naoružavali i Muslimani i Srbi. Muslimani su, prema njegovim rečima, oružje dobijali iz Hrvatske, a Srbi od JNA i Teritorijalne odbrane, kao i "preko privatnih kanala", od srpskih vlasti u Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu.

Prema svedoku, Muslimani su u jednom selu kod Zvornika još u oktobru 1991. osnovali Patriotsku ligu, za koju je kazao da je bila odlično naoružana i opremljena.

Na početku današnjeg zasedanja, svedok je tvrdio da su tužioci iz njegovih ranijih izjava uzeli samo ono što im je trebalo, ne uzimajući u obzir kontekst zbivanja o kojima je on govorio.

Posle prigovora Karadžićeve odbrane, pretresno veće je stoga odlučilo da svedokov iskaz sasluša uživo, umesto da u spis uvede njegovu pisanu izjavu, kako je to bilo predložilo tužilaštvo.

U nastavku suđenja, svedoka KDŽ-555 sutra će unakrsno ispitivati optuženi Karadžić, koji se brani sam. Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje
stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce 1992-95.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.08.2011. 20:17
Што се тиче Зворника, све је лепо објашњено на сућењу Милошевићу и Шешељу.Биљана Плавшић је платила Аркану да изведе акцију у Зворнику, Арканови тигрови су имали неуспешну акцију на Кула-град и изгинуло их је подоста, а онда је ЈНА узела ствар у своје руке.Када је ЈНА освојила Зворник, повукла се а онда се враћа Аркан да пљачка и то је то.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online