Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 03.08.2011.
14:15 >> 19:17h
KIM radio A

Zapaljena srpska kuća u Zočištu

Sinoć oko 19 sati zapaljena je kuća porodice Petrović u selu Zočište, saznaje KIM radio. Vatrogasci i pripadnici KPS policije došli su na mesto požara nakon sat vremena.

Požar su juče primetili monasi manastira Sveti Vrači u Zočištu. Dok je kuća gorela, u njenoj blizini se čula glasna albanska muzika, koja je dopirala sa svadbe u jednoj od susednih albanskih kuća.

Kuću Petrovića su još juna 1999. godine palili pripadnici OVK

Predsednik opštine Orahovac Marjan Šarić je u izjavi KIM radiju osudio ponovno spaljivanje kuće porodice Petrović, rekavši da sumnja se da se radi o namernoj provokaciji Albanaca, kojom su želeli da zaplaše povratnike i na taj način im pošalju upozorenje.

"Ovo je još jedan vid pritisaka na povratnike kojima su kuće bile demolirane, sa kojih su poskidana vrata i prozori, a povratnicima nije uključena struja i voda. Ovaj zadnji događaj, požar u kući Petrovića koja je paljena nekoliko puta 1999. godine, je jasna poruka da žitelji sela Zočište ne žele povratak Srba“ , rekao je Šarić.

"Zaštitite Srbe"

 

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je danas od Euleksa i Kfora da zaštite Srbe od nasilja albanskih ekstremista i osiguraju im bezbednost. Ministarstvo u saopštenju ističe da je sinoćnje paljenje kuće porodice Petrović poslednji u nizu incidenata i napada na Srbe južno od Ibra koji su se dogodili proteklih dana, a da su kosovske vlasti izazivanjem krize na severu ohrabrile albanske ekstremiste da vrše nasilje i da ne čine ništa da Srbe južno od Ibra zaštite.

 

"Vinovnici incidenata su čak i pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU. Paljenje kuće Petrovića je jasna poruka albanskih ekstremista Srbima povratnicima šta ih čeka ako odluče da se vrate na svoja vekovna ognjišta", navodi se u saopštenju.

Porodica Petrović napustila je kuću 1999. godne kada je iz Zočišta otišla većina meštana. Prema saznanjima KIM radija u kući koja je već paljena lokalni Albancu su držali seno za stoku.

Ministarstvo za povratak i zajednice Vlade u Prištini je u selu 2005. godine izgradilo 39 kuća za Srbe povratnike, ali se oni i dalje ne vraćaju u svoje selo.

KPS istražuje napad na Srbina u Čaglavici
 

Policijskoj stanici u Gračanici Srbin T.R. prijavio je da je u Čaglavici napadnut oštrim predmetom i da je tom prilikom zadobio povrede ruke. Čeka se nalog od suda da bi se izvršila ekspertiza.

Zamenik komandira Policijske stanice u Gračanici, Rama Krueziju izjavio je Kim radiju da je slučaj napada na Srbina iz Čaglavice prijavljen sa zakašnjenjem.

“Prema izjavi žrtve, napad se desio 30.07 oko 21:30 u blizini kružnog toka u Čaglavici, a u policijsku stanicu je došao 01. avgusta oko 21 sat. On je policiji ispričao da ne poznaje napadače”, rekao je Krueziju.

On je kazao da policija trenutno čeka pismeni sudski nalog kako bi se obavila ekspertiza na sudskoj medicini koja će pokazati o kakvim se povredama radi i koliko su stare, jer je slučaj prijavljen sa zakašnjenjem. Krueziju je rekao da je od žrtve uzeta iscepana košulja koja će takođe biti poslata na ekspertizu.

Zamenik komandira Policije u Gračanici rekao je da je policija odmah po prijavi obišla mesto incidenta.

KIM radio je kontaktirao T.R. iz Čaglavice koji je kazao da ne želi da daje izjave jer se plaši za sopstvnu bezbebnost i za bezbednost svoje porodice i da iz tog razloga nije slučaj odmah prijavio policiji nego je najpre zatražio lekarsku pomoć.

On tvrdi da je zadobio povrede ruke kada je 30. jula u večernjim satima u blizini kružnog toka u Čaglavici napadnut od strane nepoznatih napadača oštrim predmetom.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2011. 14:39
....shiptarska policija je o'ma reshila sluchaj: Srbin je prijavio napad sa zakashnjenjem!!!...znachi sam je kriv!!!.....ko cheka shiptarsku pravdu nece je dochekati....taj "lepi kosmopolitsko-multinacionalan" narod koji samo o pravdi brine....a sloba umesto da ih zatre glumio drzavnika pa ih samo isterivao.....nije shvatio da su k'o tumor....ako ga ne unishtish pojede te.....
Sreda 03.08.2011. 18:41
ispasce da se sam povredio jos.... mozda da je uracunljiv??? more!!!! to treba resiti starom srpskom oko za oko zub za zub!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online