Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.10.2018.
08:52
b92.net, Vestionline A

Glas Amerike: Gračanica poklanja 108 hektara Kosovu Polju

Skupština opštine Gračanica donela je pre nešto više od tri nedelje odluku o međusobnom uređenju katastarskih zona između opština Gračanica i Kosovo Polje. Time se predlaže da se deo većinski srpske opštine Gračanica pripoji većinski albanskoj opštini Kosovo Polje, piše Glas Amerike.

EPA//Valdrin Xhemaj
 

Međutim do danas nije u potpunosti jasno na osnovu čega je i zbog čega tačno Skupština opštine Gračanica donela ovu odluku. 

Dok se predsednik Srbije zalaže za razgraničenje sa Albancima, a predsednik Kosova za korekciju granica između Srbije i Kosova, gradonačelnik Gračanice zalaže se za uređenje katastarskih linija između ove i opštine Kosovo Polje. Ideja gradonačelnika Srđana Popovića koja je već institucionalizovana podrazumeva da opština Gračanica "pokloni" susednoj opštini Kosovo Polje više od stotinu hektara teritorije. 

Skupština opštine Gračanica usvojila je na vanrednoj sednici 12. septembra predlog gradonačelnika Srđana Popovića, za kako se navodi, pokretanje pravnih postupaka za međusobno uređenje katastarskih linija između opština Kosovo Polje i Gračanica u Katastarskim zonama Preoce i Ugljare. 


Cilj je da se kako Glas Amerike saznaje oko 108 hektara teritorije opštine Gračanica, na kojoj postoji i nekoliko stotina uglavnom stambenih objekata, ustupi opštini Kosovo Polje. 

Troje odbornika protiv odluke 

Protiv ove odluke glasalo je troje odbornika. Jedna od njih Milena Zdravković rekla je na sednici da je ovaj proces potpuno netransparentan. 

- Ni mi, kao pojednici koji smo deo ove strukture, a ni ljudi koji žive u ovoj opštini i koji imaju puno pravo da znaju mnogo više o ovom pitanju, nismo dovoljno obavešteni. Treba da se organizuju javne debate na ovu temu - rekla je odbornica opozicione Samostalne liberalne stranke. 

U Zakonu o administrativnim granicama opština između ostalog se navodi da se granice opština ne mogu izmeniti bez prethodnog konsultovanja građana opština ili dela opštine koji su deo izmene. Navodi se i da predlog za stvaranje novih opština i izmena administrativnih opštinskih granica mora da sadrži i izveštaj koji se sastoji od načina održavanja konsultacija sa građanima, kao i rezulatat za i protiv nakon tih konsultacija, kao i overenu listu građana, koji predstavljaju novu opštinu. 

Međutim odbornici nisu dobili ni izveštaj o načinu održavanja, niti rezultate konsultacija sa građanima. 

Gradonačelnik: Odluka i na zahtev meštana 

Predlagač odluke, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, koji nije prisustvovao sednici kada se o tome raspravljalo i glasalo, rekao je za KIM radio dan posle usvajanja odluke, da je svoj predlog Skupštini opštine uputio i na osnovu zahteva meštana, koji su se - kako kaže - obratili opštini radi lakše administrativne procedure i teritorijalne blizine opštini Kosovo Polje. 

Na osnovu Zakona o uvidu u javnim dokumentima Glas Amerike je zatražio od opštine Gračanica zahtev meštana na osnovu kojeg je, kako tvrdi gradonačelnik, predložio uređenje katastarskih linija. Iz opštine smo istog dana dobili sledeći odgovor: 

"Ovim putem vas obaveštavamo da smo primili zahtev na osnovu kojeg tražite pristup javnim dokumentima opštine Gračanica. Odgovor ćete dobiti u zakonski predviđenom roku", navodi se u odgovoru opštine Gračanica. 

Zakonski rok od sedam dana je prošao još 20. septembra, a od opštine Gračanica nije stigao traženi dokument. Zbog toga smo kosovskom ombudsmanu uputili žalbu, koju je on prihvatio i obavestio nas da će pokrenuti istragu o eventualnom kršenju ljudskih prava. 

Inace predlagač odluke, gradonačelnik Gračanice naveo je u pisanom obrazloženju predloga još nekoliko razloga za svoj predlog. 

Građani jedne opštine, plaćaju porez drugoj 

Jedan od njih je da vlasnici objekta koji se nalaze na teritoriji opštine Gračanica, a koji su deo katastarskih zona koje su predmet ove odluke, porez plaćaju opštini Kosovo Polje, kao i da se podaci o - kako navodi - ličnim i građanskim stanjima, vode u civilnom registru opštine Kosovo Polje. Međutim Popović ne navodi kako je to moguće i prema kojem zakonu građani jedne opštine, porez plaćaju drugoj opštini. 

Kao jedan od argumenata gradonačelnik navodi da to radi i za dobrobit građana, koji žive u tim objektima, jer će time - prema njegovim rečima - doći do objedinjenja svih usluga koje se pružaju građanima u jednom administrativnom centru, čime će se građanima u velikoj meri olakšati pristup uslugama. Iz predloga gradonačelnika nejasno je o kojim se uslugama radi i zašto opština Gračanica ne pruža te usluge svojim građanima, nego je potrebno da to uradi opština Kosovo Polje. 

Zašto svi ćute 

Glas Amerike zatražio je od gradonačelnika Srđana Popovića intervju u kojem bi odgovorio na ova pitanja. Popoviću smo uz zahtev na ova poslali i pitanje kada su i gde održane konsultacije sa građanima i šta je pokazao rezultat tih kosultacija, kao i koliko će tačno hektara zemlje i objekata pripasti opstini Kosovo Polje, međutim odgovor jos uvek nismo dobili. 

Pred kameru neće ni "poklonoprimci", odnosno predstavnici opštine Kosovo Polje. Gradonačelniku Burimu Beriši Glas Amerike je uputio zahtev za intervju pre sedam dana, ali do danas nismo dobili odgovor. 

Međutim kako je Glasu Amerike nezvanično rečeno u opštini Kosovo Polje, kod njih je stigla kompletna dokumentacija o međusobnom uređenju katastarskih zona između opština Gračanica i Kosovo Polje, kojom je predviđeno da se deo opštine Gračanica pripoji opstini Kosovo Polje. 

Ova tačka biće - kako kažu u opštini Kosovo Polje - na dnevnom redu Skupštine opštine tokom ovog meseca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online