Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 22.07.2011.
19:23
D. Dekić - Vesti A

Efikasni samo protiv Srba?

Odlazak poslednjeg optuženika iz Srbije Gorana Hadžića u Hag, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine predstavilo je kao sopstveni veliki uspeh, pokrivajući time brojne propuste kojima je država ozbiljno obrukana na međunarodnom planu.

Poslednja senka na rad Tužilaštva je slučaj Šandora Kepira, fašističkog žandarma optuženog za ratne zločine u zloglasnoj Novosadskoj raciji 1942. Srpsko Tužilaštvo je vodilo istragu pre tri godine, pa predmet prepustilo Mađarskoj koja je zločinca pre nekoliko dana proglasila nevinim.

Niz promašaja


Advokat Goran Petronijević ukazuje da Tužilaštvo ima 100 odsto uspeha u procesima protiv Srba i isto toliko neuspeha protiv optuženih za zločine nad Srbima. On dodaje da je pitanje ima li svrhe da posle niza promašaja od postanka 2003. ta instanca i dalje postoji.


Nekažnjeni i zločini Albanaca


Hašim Tači je za zločine nad Srbima hapšen je 2003. godine u Mađarskoj po srpskoj poternici i za nekoliko sati pušten. Agim Čeku je čak tri puta zadržan zbog poternice Srbije za zločine na Kosovu. Zaustavljen je na aerodromu u Ljubljani, 2003, a onda u dva navrata 2009, u Kolumbiji i Bugarskoj u junu. Po oslobađanju je optužio Srbiju da zloupotrebljava članstvo u Interpolu. 

Neobaveštenost Vukčevićevog tužilaštva donela je novi neviđeni blam. Srbija je prošle nedelje podigla optužnicu protiv Nade Šakić, upravnice logora Stara Gradiška i Jasenovac, za masovna ubistva Srba, Jevreja i Roma, da bi se ispostavilo da je ona umrla 5. februara ove godine.


Ozbiljna packa je stigla i kada je po zahtevu Srbije u Londonu uhapšen Ejup Ganić, osumnjičen za ratni zločin 1992. u Sarajevu. Sud u Londonu ne samo da je odbio da ga izruči Beogradu, već je Srbiji uputio ozbiljne kritike zbog "politizacije ovog slučaja".


Ilija Jurišić je osuđen na 12 godina zbog ratnog zločina u slučaju "Tuzlanska kolona", a oktobra 2010. pušten je da se brani sa slobode posle četvrtine odležane kazne.

Još se te bruke nisu stišale, a već početkom januara ove godine po poternici srpskog pravosuđa u BiH je uhapšen hrvatski državljanin Tihomir Purda, da bi posle dva meseca bio pušten usled nedostatka dokaza.

Već u martu je usledio novi skandal kada je penzionisani general armije BiH Jovan Divljak uhapšen u Beču po poternici Srbije za zločine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, pa pušten na slobodu uz kauciju, iako je iz Beograda austrijskim organima poslat zahtev za izručenje.


Klimave i oborive optužnice su, prema mišljenju advokata Borivoja Borovića, posledica straha od greške u saradnji sa haškim Tribunalom.

- Dokumentacija koju daju Hrvatska i BiH je probrana, a u domaćem Tužilaštvu nemaju ili mogućnosti ili volje da je sami prikupljaju.

U svojoj euforiji značaj pridaju prijateljskim odnosima sa sudom u Hagu. Oni veličaju svoju ulogu pred srpskom javnošću, a taj sud ih smatra samo svojim servisom - kaže Borović.

POVEZANE VESTI

Petak 22.07.2011. 20:09
Већ се зна сценарио ако КиМ признате биће мождааааа суђено Албанским злочинцима, а за Бошњаке нема правде јер су играчи ЦИА Ганић и остали могу да мирно спавају и да се смију нама Србима...
Petak 22.07.2011. 20:03
Комплетан тим, са Вукчевићем и Векарићем на челу,,је показао тоталну не способност за бављење тако специфичним послом као што је тужилаштво за ратне злочине! ''Успешно'' су Србе проследили Хагу (бруку са лекарским прегледом ген,Младића да не спомињем!) а ухапшенима за злочине над Србима су нас додатно обрукали по угледу на свог председника Тадића! Истина,још се нису извинили али и то се може очекивати.СРАМОТА!!!
Petak 22.07.2011. 22:03
Вукчевић...приликом хапшења Горана Хаџића код њега је нађена већа количина муниције 7,62мм,3АП 7,62мм,РБР 64мм,два пиштоља 9мм,4ком.РБ М-75,у дворишту тенк Т-72,ВБР-огањ,Ракетни систем С-300,ИЦБМ СС-25.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online