Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.12.2009.
12:00
J. S. - Vesti A

Pada optužnica protiv Jocića?

Optužnica protiv Sretena Jocića (47), poznatijeg kao Joca Amsterdam, zbog sumnje da je umešan u ubistvo zagrebačkog novinara Ive Pukanića, vlasnika "Nacionala", i Pukanićevog saradnika Nike Franića nalazi se na "staklenim nogama", tvrdi odbrana.

Ivo Pukanić ubijen je ispred svoje redakcije

Jocićev advokat Veljko Delibašić kaže da je krunski svedok Tomislav Marjanović, na čijem se iskazu temelji optužnica, "slagao sve što je dosad rekao"!


Sporan motiv


U obrazloženju optužnice, kao ključno se navodi svedočenje Marjanovića u kojem on, između ostalog, navodi da je Sreten Jocić preko Đurovića poručio da Pukanića moraju da spreče da dođe pred istražitelje u Beograd i ispriča im šta zna o likvidacijama policijskog inspektora Dragana Radišića, generala Radovana Stojičića Badže i Zorana Todorovića Kundaka.
- Na tezu da je trebalo da dođe u Srbiju da svedoči o ovim ubistvama pitam: U kom postupku i protiv koga, kada se u Srbiji ne vodi nijedan postupak u kom je bio ili bi bio predložen da se pojavi kao svedok? I ne samo to, nikada nije postojala ni najmanja indicija da Sreten Jocić ima bilo kakve veze s tim likvidacijama. Jocića čak ne mogu ni da dovedu u vezu sa spekulacijama da je Pukanić ubijen zbog toga što je u Bariju, navodno, trebalo da svedoči u vezi sa švercom duvana - navodi Delibašić.

Osim nelogičnosti koje će, prema Delibašićevim rečima, biti predmet dokazivanja, u prilog tvrdnjama da Marjanović nije čovek kome se može verovati Jocićev branilac navodi da su njegove hrvatske kolege protiv ovog svedoka-saradnika podnele krivičnu prijavu, jer je, navodno, pokušao da od porodice optuženog Slobodana Đurovića Kardinala, inače Jocićevog kuma, iznudi novac! U zamenu za izvesnu sumu, Marjanović je, navodno, bio spreman da promeni iskaz u kom tereti optužene!


Prema nezvaničnim informacijama, upravo je Marjanović označio Jocu Amsterdama kao naručioca likvidacije i kao osobu koja je za smrt vlasnika "Nacionala" bio spreman da plati 1,5 milion evra. Marjanović je tvrdio da je prisustvovao sastancima na kojima je pripremano ubistvo, te da tako ima informacije koje je podelio sa istražiteljima.


- Odbrana, međutim, raspolaže podacima da on uopšte nije učestvovao u razgovorima i još manje u pripremi zločina, što znači da je lažni svedok. Uhvatili smo ga u laži na najmanje desetak mesta, ali to nije najgore. Marjanović je pokušao da stupi u kontakt sa familijom optuženog Slobodana Đurovića, koji je u hrvatskom zatvoru. Hteo je da iznudi novac, kako bi promenio iskaz - kaže Veljko Delibašić.


Jocićev branilac kaže da iz neobjašnjivih

Sreten Jocić

razloga hrvatska policija nije reagovala na saznanja advokata i prijavu koja je podneta.


- Jedna od laži koju je izrekao jeste i da mu je, navodno, Đurović u restoranu u Zagrebu rekao da će im Sreten Jocić, ukoliko ubiju Ivu Pukanića, platiti 1,5 milion evra. Upravo je to ključna činjenica na kojoj ćemo dokazati da Sreten Jocić, a najverovatnije ni Slobodan Đurović, nemaju nikakve veze s ubistvom Pukanića. Krunski svedok, naime, tvrdi da se sa Đurovićem sastao u Zagrebu, gde su sedeli i da je tada Đurović razgovarao sa Jocićem. Ali, apsolutna je činjenica da Đurović, u kritičnom periodu o kome pričamo, Zagrebu nije prišao ni blizu, niti je bio u tom gradu. Ulazio je, doduše, u Hrvatsku ali samo do benzinske pumpe u Spačvi, neposredno uz granicu. To je veoma lako dokazati, jer se kretanje na osnovu mobilnog telefona može utvrditi na osnovu baznih stanica. Tomislav Marjanović je, dakle, slagao da je Đurović bio u Zagrebu - zaključio je Delibašić.

Jedan zločin, dva suđenja


Ubistvo Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića našlo se na dve optužnice. Jedna je, u Beogradu, podignuta protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića, dok je zagrebačko tužilaštvo istovremeno optužilo i braću Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića, koji je jedini u bekstvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online