Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.06.2011.
16:09
Večernje novosti A

Haški optuženici robijaju u Srbiji?

Srpski zvaničnici se spremaju da podnesu novu inicijativu Ujedinjenim nacijama da postanemo jedna od 18 zemalja u kojoj će osuđeni pred Tribunalom moći da služe kazne. Ali, to bi značilo da Tribunal sklopi sporazum i sa ostalim bivšim jugoslovenskim republikama, pa bi bilo moguće da Ante Gotovina robija u Srbiji, a Nebojša Pavković u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko UN prihvate ovaj predlog teorijski je moguće da Ante Gotovina kaznu služi u Srbiji

Da bi Srbija postala 18. zemlja u kojoj osuđenici iz Haškog tribunala mogu da služe zatvorske kazne, neophodno je da generalni sekretar UN donese novo mišljenje kojim će se staviti van snage prethodno, iz 1993. godine. Prema njemu, zemlje bivše Jugoslavije nisu podesne da Tribunal sa njima sklapa sporazume o izdržavanju kazni, što je tada bilo logično, jer je 1993. na prostoru bivše Jugoslavije besneo rat.

"Srpski zvaničnici su u kontaktu po ovom pitanju sa pravnom kancelarijom generalnog sekretara, Savetom bezbednosti i Tribunalom. Tačno je da još od 2006. podnosimo inicijative da postanemo jedna od zemalja u kojoj će oni koje je Tribunal osudio moći da služe kazne, ali do sada nije bilo rezultata", rekao je za "Novosti" Dušan Ignjatović, šef Vladine kancelarije za saradnju sa Hagom.

Jedan od razloga je to što su doskoro čak dva haška optuženika bila na slobodi - Ratko Mladić i Goran Hadžić. Prilikom svih razgovora domaćih vlasti sa stranim predstavnicima, uključujući i dolazak predsednika Tribunala Patrika Robinsona u Beograd, pre dve godine, kad god bi bilo pokrenuto ovo pitanje, odgovor je bio: "Niste još uhapsili sve begunce".

U međuvremenu, situacija se promenila utoliko što je uhapšen Mladić. Zato se srpski zvaničnici nadaju da bi i stav generalnog sekretara i Saveta bezbednosti mogli da se promene, pa se spremaju da ovih dana podnesu još jednu inicijativu UN.

Ukoliko im se izađe u susret, to, ipak, ne znači da će se u Beogradu naći svi koji u međuvremenu budu osuđeni na pravosnažne kazne. Recimo, Sreten Lukić, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković ili Nikola Šainović.

Prema rečima Nerme Jelačić, portparola Tribunala, odluku o tome gde će koji osuđenik služiti kaznu donosi isključivo predsednik suda, pošto se pre toga sekretarijat Tribunala konsultuje sa zemljama sa kojima ima potpisane sporazume i za koje postoji indicija da bi primile kažnjenike.

"Za sada, kazne se ne mogu služiti u zemljama bivše Jugoslavije, a ako UN promene taj nalog, sklopićemo sporazume i sa bivšim jugoslovenskim republikama", kaže Jelačić.

To, opet, znači da će takve sporazume, osim Srbije, sklopiti i Hrvatska ili Bosna i Hercegovina, pa je teoretski moguće da Pavković služi kaznu u Hrvatskoj, a Gotovina u Srbiji!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online