Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 24.05.2011.
12:05
Đ. Barović - Vesti A

Oružari digli ustanak

Oko 200 radnika fabrike Zastava oružje proveli su noć u magacinima naoružanja i municije u krugu fabrike gde protestuju zbog nerešavanja krize u preduzeću, rekao je predsednik samostalnog sindikata Dragan Ilić. U sindikatu su najavili da će protestovati dok Vlada Srbije ne pronađe rešenje za krizu u fabrici.

Ilić je rekao da se danas očekuje još masovnije okupljanje i učesće preko 600 radnika u protestu u krugu fabrike.

"Očekujemo odgovore nadležnih, odnosno Vlade Srbije, jer se videlo da s ministarstvom odbrane ne možemo da pronađemo rešenje," rekao je Ilić, najavivši

''Zastava'' je problem vlade

 

Srpski ministar ekonomije Nebojša Ćirić ocenio je danas da je problem Zastave oružje sistemski i da treba da ga reši Vlada Srbije.

 

"Pitanje je da li je fabrika Zastava oružje predimenzionirana ili
nije. To treba da odluči vlade", rekao je Ćirić.

 

Prema njegovim rečima, radi se o velikoj fabrici sa više od 2.500 zaposlenih koja zavisi isključivo od izvoza.

za sutra "radikalniji mere" u protestu oružara.

Više od 1.500 radnika prve smene fabrike Zastava oružje u Kragujevcu juče ujutro zauzeli su na silu magacine za skladištenje gotovog naoružanja i municije, uz poruku da će tamo ostati sve dok Vlada Srbije ne pronađe rešenje za krizu u tom preduzeću namenske industije.

Međutim, uprkos krajnje ozbiljnoj situaciji i predstavnici sindikata, ali i rukovodstva fabrike, tvrde da ne preti nikakva opasnost ni po radnike ni po okolinu.


Zauzimanje velikih skladišta je počelo tačno u osam časova ujutro.

Prethodno, čitava prva smena oružara, njih između 1.500 i 1.600, organizovali su Zbor radnika i jednoglasno odlučili da na ovaj način radikalizuju protest.

Dragan Ilić


"Već smo se organizovali i oformili timove koji će voditi računa o bezbednosti u krugu magacina, ali i oko sanduka sa oružjem i municijom. I te kako smo svesni da smo verovatno prvi u svetu koji su zauzeli fabriku oružja da ćemo zbog toga verovatno biti strogo kažnjeni, ali, verujte da više nismo imali izbora. Cele prošle godine smo tražili

A u ministarstvu se bogate!


Nekadašnji direktor VBA, general Momir Stojanović nije iznenađen potezom radnika koji su zauzeli fabriku, mada je ranije to bilo nemoguće i zamisliti.

"Dok se zaposleni u Ministarstvu odbrane i SDPR-u bogate, u namenskoj industriji Srbije radnici su u gorem položaju nego robovska radna snaga. Doduše, uskoro će valjda i Vojska Srbije dobiti sindikat, pa ćemo imati priliku u skorijoj budućnosti da čujemo: "Vojska je u štrajku, nema rata!", cinično komentariše Stajanović.

da razgovaramo sa nekim iz Vlade Srbije, ove godine smo molili da nas neko primi i uvaži zahteve, a svima je već dogorelo do nokata. U petak smo primili 3.000 dinara, prvi deo aprilske plate, a kako sa tih 30 evra da prehranimo svoje porodice. Od nas se traži da sanjamo Srbiju u kojoj će se raditi za 100 evra, a mi to ne želimo", kaže za "Vesti" predsednik sindikalne organizacije Zastava oružje Dragan Ilić.


Generalni direktor nekadašnje najprofitabilnije fabrike oružja u Jugoslaviji Rade Gromović kaže da rukovodstvo apsolutno ne odobrava ovakav potez radnika i sindikata, ali da je sve učinilo da se obezbedi adekvatan stepen bezbednosti u magacinima.


"Učinili smo sve da ne dođe do opasnosti ili tragedije. Nije sporno da poslednjih desetak meseci imamo problem sa plasiranjem proizvoda u inostranstvu, ali takva je situacija u celom svetu i to ne može da opravda ovakav potez radnika. Uostalom, postoje drugi način iskazivanja nezadovoljstva", naglašava Gromović.


Profesor na Fakultetu bezbednosti i vojno-politički analitičar Zoran Dragišić kaže da ovaj potez radnika Zastava oružja jeste nesvakidašnji, ali da ga ipak ne iznenađuje.
 

"Više sam iznenađen što ovakvih protesta nije više po Srbiji, jer je ekonomska situacija u zemlji jeziva. Ovo jeste nesvakidašnji potez oružara, ali u svim drugim zemljama oni su dobro plaćeni. Jedino se u Srbiji zahteva da rade u tri smene za 30.000 mesečno", kaže Dragišić i dodaje da su radnici ove fabrike dovoljno puta iskazivali svoje nezadovoljstvo legalnim sredstvima i da se to očigledno pokazao kao nedovoljan pritisak na vlast da nešto promeni.

Podrška bez para!


Predsednik sindikalne organizacije Zastava oružje Dragan Ilić objašnjava da su u poslednjih godinu dana imali sastanke sa zvaničnicima i ministarstva odbrane i ekonomije, ali bez ikakvog uspeha.


"Šutanovac nam je rekao da shvata naš problem i iskazao spremnost da pomogne, pa smo dobili posao od 300 miliona dolara, ali to je bilo sve. S druge strane, u Ministarstvu ekonomija su nam rekli da nismo u njihovoj nadležnosti", kaže Ilić.


Jugoimport guši proizvodnju!


Nekadašnji dugogodišnji direktor fabrike namenske industrije Sloboda iz Čačka Radomir Ljujić kaže da je Zastava oružje odavno u problemu i da se oni poslednjih desetak godina samo guraju pod tepih, a ne rešavaju.


"Verujem da će i sada radnicima zbog ovog štrajka biti isplaćene plate, ali već za pola godine dogodiće se isto. Ja sam i smenjen sa mesta direktora Slobode zato što sam otvoreno ukazao koji su problemi i da je suludo teškoće rešavati kroz socijalne programe, a ne kroz ulaganja u razvoj novih tehnologija", kaže Ljujić i dodaje da je ključni problem namenske industrije uloga Jugoimport SDPR-a.


"Umesto da je SDPR servis svih preduzeća, ona su postala servis SDPR-a. To nije normalno. Pri tom, ova firma navodno ulaže u modernizaciju, ali tako što od tih fabrika uzima novac, pa im ga onda daje koliko misle da treba", naglašava Ljujić.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.05.2011. 12:11
nisu culi moj apel. podelite narodu oruzje i resice se problem na duzi period.
Utorak 24.05.2011. 13:19
Molio bih urednistvo da se izjasni na osnovu cega je ova vest,umesto na ekonomiji ili pod Srbija,zavrsila na temi hronika.Jel ovo znaci da su radnici kriminalci sto nece da rade bez para?
Utorak 24.05.2011. 15:32
Док се не запуца, није устанак.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online