Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.05.2011.
03:11
Blic, Večernje novosti A

Bez pasoša za huligane

MUP Srbije predlaže promenu Krivičnog zakona i da sud huliganima koji su prekršajno ili krivično kažnjeni kao jednu od zaštitnih mera odredi i privremeno oduzimanja putne isprave, piše “Blic“.

Nacionalni fudbalsko-informacioni centar koji je nedavno osnovan u Upravi policije MUP Srbije formirao je bazu podataka u kojoj je već nekoliko stotina imena onih najekstremnijih navijača koji su u proteklo vreme prekršajno ili krivično kažnjavani zbog nasilničkog ponašanja na sportskim priredbama.

Iz ovog odeljenja, poznatog kao i fudbalska policija, najavljuju i da će MUP predložiti promenu Krivičnog zakonika i da sud huliganima kao jednu od zaštitnih mera odredi i privremeno oduzimanja pasoša.

Ta mera bi bila preventivna da huligani ne bi mogli da putuju u inostranstvo i na tamošnjim stadionima i ulicama prave nerede.

U bazi MUP-a i izgrednici sa meča u Đenovi

Načelnik Nacionalnog fudbalsko-informacionog centra pri MUP-u, Aleksandar Gargenta, objašnjava da im je cilj da se suzbije huliganstvo na sportskim priredbama, zbog čega je i ovakav centar i formiran, po ugledu na prasku drugih evropskih zemalja.

“Baza nije konačna i stalno će se dopunjavati. Pri formiranju baze vodili smo računa o tome i da ne povredimo prava građana, pa smo se konsultovali i sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnosti, kao i sa zaštitnikom ljudskih prava“, kaže Gargenta.


Između ostalih, u bazi se već nalazi i Ivan Bogdanov, kolovođa nemira u Đenovi prošlog oktobra pred utakmicu Italija - Srbija u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, ali i 46 uhapšenih u Srbiji po povratku sa Apeninskog poluostrva.

Ukoliko neki vandali ne budu prekršajno ili krivično kažnjeni zbog izgreda na utakmicama, njihova imena će biti o operativnoj evidenciji, ali ne i u toj bazi.

U bazi će, pored imena prekršajno i krivično kažnjenih huligana, biti i podaci o stadionima, komesarima za bezbednost klubova, ali i izveštaji kako je bezbednosno protekla svaka utakmica.

Italijani nam šalju nazad Bogdanova

Osim u bazi MUP-a, Ivan Bogdanov bi usokro trebalo da se nađe u Beogradu. Naime, kako pišu “Večernje novosti“, vođa navijača Crvene zvezde i još jedan učesnik nereda u Đenovi - Nikola Kličković, u utorak će biti izručeni Srbiji. 

Bogdanov je u Italiji osuđen na tri godine i tri meseca zatvora, a Kličković na tri godine. Zatvorske kazne izrečene su i Danijelu Janjiću i Srđanu Jovetiću. Janjić je osuđen na dve godine i osam meseci, a Jovetić na dve godine i šest meseci. Presude su se poklopile sa zahtevom tužiteljice Kristine Kamajori.

Italijani ga šalju nazad - Ivan Bogdanov

Preostaloj četvorici navijača iz Srbije 2. februara zatvorska kazna je zamenjena odlukom o proterivanju, pošto su oni smatrani odgovornim za sukobe koji su se dešavali izvan stadiona.

Strahinja Toljagić (24), Nenad Radović (30), Goran Stanić (25) i Vladimir Dedić (28) osuđeni su pred sudom u Đenovi na kazne zatvora između 22 i 24 meseca, ali im je kazna odmah zamenjena kaznom proterivanja iz Italije, u koju neće smeti da uđu narednih pet godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online