Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 23.05.2011.
10:02 >> 19:18h
Vestionline A

Radnici zauzeli magacine oružja i municije u "Zastavi"

Više od 300 radnika fabrike "Zastava oružje" jutros su zauzeli magacine za skladištenje gotovog naoružanja, kao i magacine municije, gde će ostati danonoćno dok, kako tvrde, Vlada Srbije ne iznađe rešenje za krizu u tom preduzeću. Situacija u fabrici je mirna, a radnici dežuraju očekujući isplatu zarada i početak rešavanja finansijske krize u najstarijoj srpskoj fabrici oružja.

Prema rečima predsednika sindikalne organizacije "Zastava oružje" Dragana Ilića, odluka o zauzimanju magacina doneta je zbog odbijanja Vlade Srbije da se na zahtev tog sindikata razgovara o brojnim problemima u fabrici.

Ilić je rekao da njihova akcija nije ugrozila bezbednost radnika i fabrike i da su oružje i municija potpuno sigurni.

Oružari podsećaju na brojne probleme u svojoj fabrici

"U blokiranim magacinima nalazi se vojno, sportsko i lovačko naoružanje, municija i sve ono što se proizvodi u našoj fabrici, ali nema nikakve opasnosti da nešto bude ukradeno ili zloupotrebljeno. Mi smo ozbiljna organizacija i na ovaj način želimo da ukažemo javnosti i državnim institucijama na probleme koji ugrožavaju fabriku", rekao je Ilić.

Radnici su zauzeli magacine gde je smeštena velika količina gotovog naoružanja iz proizvodnog programa fabrike, kao i municija za ispitivanje.

Sindikalna organizacija tvrdi da se ne vidi izlaz iz višemesečne neuposlenosti kapaciteta uzrokovane nedostatkom ugovora i neizdavanjem saglasnosti za izvoz od strane pojedinih ministarstava za već potpisane ugovore.

"Sve manji prilivi finansijskih sredstava utiču na urušavanje fabrike i na zarade radnika koje ne mogu da se isplaćuju, a dovode se u pitanje procesi proizvodnje", rekao je Ilić.

Menadžment fabrike u kojoj je zaposleno 2.150 radnika još se nije oglasio povodom zauzimanja magacina koji se nalaze u okviru fabričkog kruga. Prema nezvaničnim informacijama očekuje se da u fabriku dođu predstavnici Ministarstva odbrane koji će, zajedno sa menadžmentom fabrike, pokušati da ubede radnike da napuste magacine.

Ministarstvo: Za sve krivi problemi iz prošlosti

Ministarstvo odbrane Srbije ocenilo je da je do zastoja u isplati zarada u fabrici Zastava oružje došlo zbog nagomilanih problema iz prethodnih godina i podržalo sve poteze uprave fabrike za rešavanje tih problema.

Ministarsvo podržava sistemska rešenja u Zastava oružju koja će doprineti povećanju efektivnosti, efikasnosti i produktivnosti, navodi se u saopštenju.

Srpsko ministartvo odbrane je dalo "punu podršku" organima upravljanja za utvrđivanje okolnosti i eventualne odgovornost zaposlenih koji su onemogućili radnike čuvarske službe da izvršavaju zadatke i obaveze.

Kako se navodi u saopstenju, u fabrici Zastava oružje došlo je do zastoja u isplatama zarada zbog nagomilanih finansijskih problema iz prethodnih godina, zastareloj proizvodnoj tehnologiji, neadekvatnom investicionom ulaganju u više od 80.000 kvadratnih metara poslovnog i proizvodnog prostora.

Ministarstvo odbrane Srbije ističe da na planu međunarodne vojne saradnje daje punu podršku da se trendovi u plasmanu proizvoda "Zastava oružje" iz poslednjih tri godine nastave.

Ponedeljak 23.05.2011. 11:41
neka podele narodu. i problemi ce se resiti na duze vreme.
Ponedeljak 23.05.2011. 20:24
Zašto ne kažu da se problemi nisu nagomilali sami od sebe nego kada je počeo izvoz naoružanja i municije preko privatnih burazerskih firmi. Neko dobije dozvolu neko ne , nekog traži Interpol za nedozvoljenu trgovinu, nekoga ne traži. Poso lak a para dobra za nekada najsvesnije članove socijalističke zajednice i njihove naslednike. Ovo je bezopasan revolt zaposlenih. Prava stvar ide sa ulice, prvo provala u magacine sa hranom, pa onda provala u vojne magacine naoružanja. Tako je bilo u Albaniji, Tunisu, Egiptu itd,itd.pa će valjda Bog pogledati malo i Srbiju.
Ponedeljak 23.05.2011. 20:22
Podrzavam postupak radnika i zelim im puno srece u resavanju njihovih problema.Nisu se oni opredelili na ovaj postupak od sile!To su posteni ljudi koji zele da zive od svog rada i zele da za svoj rad budu placeni.Vlast je ogrezla u kriminalu i za odrzavanje njihovog aparata potrebno je puno para.Nacin na koji ce doci do njega je za njih nebitan!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online