Ponedeljak 23.05.2011.
10:02 >> 19:18h
Vestionline

Radnici zauzeli magacine oružja i municije u "Zastavi"

Prema rečima predsednika sindikalne organizacije "Zastava oružje" Dragana Ilića, odluka o zauzimanju magacina doneta je zbog odbijanja Vlade Srbije da se na zahtev tog sindikata razgovara o brojnim problemima u fabrici.

Ilić je rekao da njihova akcija nije ugrozila bezbednost radnika i fabrike i da su oružje i municija potpuno sigurni.

Oružari podsećaju na brojne probleme u svojoj fabrici

"U blokiranim magacinima nalazi se vojno, sportsko i lovačko naoružanje, municija i sve ono što se proizvodi u našoj fabrici, ali nema nikakve opasnosti da nešto bude ukradeno ili zloupotrebljeno. Mi smo ozbiljna organizacija i na ovaj način želimo da ukažemo javnosti i državnim institucijama na probleme koji ugrožavaju fabriku", rekao je Ilić.

Radnici su zauzeli magacine gde je smeštena velika količina gotovog naoružanja iz proizvodnog programa fabrike, kao i municija za ispitivanje.

Sindikalna organizacija tvrdi da se ne vidi izlaz iz višemesečne neuposlenosti kapaciteta uzrokovane nedostatkom ugovora i neizdavanjem saglasnosti za izvoz od strane pojedinih ministarstava za već potpisane ugovore.

"Sve manji prilivi finansijskih sredstava utiču na urušavanje fabrike i na zarade radnika koje ne mogu da se isplaćuju, a dovode se u pitanje procesi proizvodnje", rekao je Ilić.

Menadžment fabrike u kojoj je zaposleno 2.150 radnika još se nije oglasio povodom zauzimanja magacina koji se nalaze u okviru fabričkog kruga. Prema nezvaničnim informacijama očekuje se da u fabriku dođu predstavnici Ministarstva odbrane koji će, zajedno sa menadžmentom fabrike, pokušati da ubede radnike da napuste magacine.

Ministarstvo: Za sve krivi problemi iz prošlosti

Ministarstvo odbrane Srbije ocenilo je da je do zastoja u isplati zarada u fabrici Zastava oružje došlo zbog nagomilanih problema iz prethodnih godina i podržalo sve poteze uprave fabrike za rešavanje tih problema.

Ministarsvo podržava sistemska rešenja u Zastava oružju koja će doprineti povećanju efektivnosti, efikasnosti i produktivnosti, navodi se u saopštenju.

Srpsko ministartvo odbrane je dalo "punu podršku" organima upravljanja za utvrđivanje okolnosti i eventualne odgovornost zaposlenih koji su onemogućili radnike čuvarske službe da izvršavaju zadatke i obaveze.

Kako se navodi u saopstenju, u fabrici Zastava oružje došlo je do zastoja u isplatama zarada zbog nagomilanih finansijskih problema iz prethodnih godina, zastareloj proizvodnoj tehnologiji, neadekvatnom investicionom ulaganju u više od 80.000 kvadratnih metara poslovnog i proizvodnog prostora.

Ministarstvo odbrane Srbije ističe da na planu međunarodne vojne saradnje daje punu podršku da se trendovi u plasmanu proizvoda "Zastava oružje" iz poslednjih tri godine nastave.

2024 © - Vesti online